Refundaciju porodiljskog dočekali kao ozebli sunce

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti u RS, u kojem, između ostalog, stoji da će Vlada RS refundirati naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva i to 100 odsto bruto plate, poslodavci su dočekali sa olakšanjem i smatraju da je ovo davno trebalo da se desi.

“Nigdje u svijetu ne postoji zemlja gdje porodiljsko odsustvo pada na teret poslodavca, odnosno na teret preduzeća, i to je nešto za šta se godinama borimo da se ispravi”, kazao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS. Upozorio je da se u pomenutom zakonu, vjerovatno, kako kaže, nenamjerno potkrala greška koju je neophodno ispraviti.

“U članu 27, stavu četiri, stoji da naknadu plata za prvih 30 dana porodiljskog odsustva isplaćuje poslodavac iz vlastitih sredstava, a za ostalih 11 mjeseci Fond i taj član treba brisati, a mi ćemo kao Unija poslodavaca u Odboru za finansije imati taj prijedlog”, rekao je Škrebić za “Nezavisne novine” te dodao da aktuelna Vlada RS očigledno ima sluha za dugogodišnja nastojanja poslodavaca.

“Ja sam za to, ako treba svi da punimo Fond dječije zaštite i ako treba dopuna za Fond, nije nikakav problem, jer trudnicama treba pomoći, ali ne na način da plaćaju samo oni poslodavci koji zapošljavaju žensku radnu snagu, a oni koji zapošljavaju mušku ništa”, naglasio je Škrebić. Dodao je da, u memorandumu koji je potpisan sa prethodnim sastavom Vlade stoji da će od 2020. godine porodiljsko odsustvo u potpunosti finansirati Fond dječije zaštite RS.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja “Četiri plus”, smatra da ove izmjene budućim majkama pružaju određenu sigurnost.

“Svjedoci smo da su mnoge žene dobile otkaz odmah nakon što su ostajale trudne. Tako da smatram da će im ovo biti jedan vid sigurnosti da neće dobiti otkaz kada ostanu trudne”, kaže Radovanović za “Nezavisne novine“.

Gepostet von BL Portal am Freitag, 6. September 2019

Ostavite komentar: