Reakcija Zolaka: Hitno ćemo izdati dozvole za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika

Agencija za lijekove i medicinska sredstva će, u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, po dobijanju zahtjeva postupiti hitno i izdati sve potrebne dozvole za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika – lijeka.

Ovo je saopštio direktor ove agencije Aleksandar Zolak, reagujući na izjave objavljene u pojedinim medijima, u kojima se problematizuje nabavka medicinskog kiseonika za potrebe liječenja pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Ovim putem, pozivam odgovorne osobe u zdravstvenom sistemu Republike Srpske da, u skladu sa svojim nadležnostima, organizuju nabavku pomenutog lijeka”, poručio je Zolak, prenosi Srpskainfo.

Nakon što je ova prošle sedmice zabranila “TNT Tehnogasu“ proizvodnju i promet ovog proizvoda,uz objašnjenje da firma nema dozvolu za ove djelatnosti, u Univerzitetskom kliničkom centru RS došlo je do nestašice kisonika.

Jednu cisternu im je u četvrtak donirala firma “Messer”, a određena količina kiseonika u ovu zdravstvenu ustanovu dopremljena je I juče.

Iz UKC RS poručili su da svakodnevno traže rješnje kako da riješe ovaj problem, odnosno, da se snabdiju dovoljnim količinama kiseonika.

Ostavite komentar: