Reagovalo Ministarstvo prosvjete: Najoštrije osuđujemo vršnjačko nasilje u osnovnoj školi

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u Osnovnoj školi /OŠ/ “Risto Proroković” u Nevesinju, kao i snimanje nasilja i dijeljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama.

Resorno ministarstvo poziva škole da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja, a sa ciljem sprečavanja nemilih događaja u školama.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obaviješteno je od OŠ “Risto Proroković” iz Nevesinja da je u ovoj školi u dva odjeljenja prijavljeno vršnjačko nasilje, saopšteno je iz resornog ministartstva.

Riječ je o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole, u jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje jednog nad drugim učenikom, o čemu postoji video-snimak.

Škola u ovom slučaju postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, trudeći se da pruže podršku i zaštitu svakom djetetu, a Ministarstvo prati situaciju.

Nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podsjeća da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.

Direktor Osnovne škole “Risto Proroković” u Nevesinju Mara Šaran rekla je Srni da se u Školi postupa prema zakonu i u skladu sa zakonskim aktima, kao i u skladu sa protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja.

“Pri samom saznanju odmah smo pristupili svim radnjama koje su zakonom propisane. Obaviješteni su Policijska stanica, Centar za socijalni rad i Ministarstvo obrazovanja. Sve se radi u skladu sa zakonom i postupak je još u toku”, navela je Šaranova.

Ona je dodala da je i osoba koja je objavila snimke i imena izložila opasnosti djecu i prijavljena je Policijskoj stanici Nevesinje.

Šaranova je naglasila da su u postupku utvrđivanja i Škola i sve nadležne ustanove.

U Osnovnoj školi “Risto Proroković” u Nevesinju dogodila su se dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja, a jedan snimak nasilja našao se i na društvenim mrežama.

Na snimku koji je objavljen vidi se iživljavanje nad djetetom koje leži na podu u učionici, dok ga vršnjak šutira nogama.

U drugom slučaju riječ je o zlostavljanju dječaka sedmog razreda. NJega je, prema nezvaničnim informacijama, duži period, fizički i psihički zlostavljalo sedmoro djece.

Ostavite komentar: