Rast vodostaja Vrbasa, Save i Drine – VIDEO

Ozren Đurić iz ЈU Vode Srpske rekao je u našem Јutarnjem programu da je došlo do rasta vodostaja Vrbasa u Banjaluci, jer je juče HE Bočac izvršila kontrolisano ispuštanje vode iz akumulacije.

– Na ostalim glavnim vodotocima, kao što su Una, Ukrina, Bosna, Drina, Sava nisu zabilježeni vodostaji koji su blizu proglašenja redovne odbrane od poplava – rekao je Ćurić.

Šef odsjeka Civilne zaštite Republike Srpske Mladen Ćućun rekao je za RTRS da građani Banjaluke koji žive uz sliv rijeke Vrbas nemaju razloga za zabrinutost jer je vodostaj jutros ispod dva metra, a vodostaj Vrbanje ispod 1,8 metara.

Vodostaji manjih rijeka u Semberiji – Јanja, Gnjica i Lukavac su u stagnaciji i opadanju, a u porastu su vodostaji velikih vrijeka Save i Drine koji su bili izuzetno niski, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu.

Kiša koja već 40 časova neprekidno pada na području Srebrenice izazvala je pojavu bujica i porast vodotokova, a Zeleni Јadar poplavio je nekoliko desetina hektara poljoprivrednih površina, farmu za tov pilića, kao i nekoliko štala i pomoćnih objekata.

Nabujala rijeka Јanja sinoć je srušila stari most u bijeljinskoj varošici Јanji. Taj most je inače bio predviđen za rušenje nakon izgradnje novog mosta u sklopu projekta “Uređenje korita rijeke Јanje” koji je u toku.

Rijeke Sapna i Hoča na zvorničkom području od juče popodne stagniraju. Poplavljeno je nekoliko destina kuća.

Rukovodilac Službe civilne zaštite Rajko Јurošević rekao je za Radio Republike Srpske da je situacija jutros stabilna, ali da je pričinjena velika materijalna šteta. On je naglasio da su ekipe na terenu i da prate stanje.

Poplave su pogodile i Federaciju BiH. U Živinicama su poplave napravile velike probleme. Mnoge kuće su pod vodom, a u mjestu Podgajevi vodena bujica uništila je jednu kuću.

Zbog ogromnih poplava koje su pogodile Tuzlanski kanton problemi i u saobaćaju. Zbog izlijevanja rijeke Oskove blokiran je put Kladanj-Đurđevik.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: