Raspisan konkurs: Za projekte iz oblasti tehnologije i naučna dostignuća 200.000 KM

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo raspisalo je danas konkurs za finansijsku podršku projekata razvoja tehnologija, nabavke opreme i učešća na stručnim skupovima o razvoju tehnologija u Republici Srpskoj za ovu godinu.

Ministarstvo je istovremeno raspisalo i konkurs za podsticanje naučne produktivnosti u međunarodnim referentnim časopisima i nagrađivanje za naučna dostignuća u ovoj godini, a za oba konkursa obezbijeđeno je ukupno 200.000 KM.

Prema prvom konkursu iz oblasti tehnologije, finansijska podrška obuhvata testiranje i uvođenje savremene ili značajno poboljšane postojeće tehnologije, obezbjeđenje savremene opreme, učešće na stručnim skupovima o razvoju tehnologija i učešće u programima EU ili u međunarodnim projektima za razvoj tehnologija finansiranim iz međunarodnih institucija i fondova.

Korisnici sredstava finansijske podrške projektima mogu biti samo pravna lica koja se bave razvojem tehnologija i koja su registrovana u Republici Srpskoj.

Ukupno je za ovaj konkurs predviđeno 120.000 KM, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pravo učešća na konkursu imaju privredna društva, naučnoistraživačke organizacije, visokoškolske ustanove, te druga pravna lica koja se bave razvojem tehnologija, a rok za prijavu je 20. oktobar.

Konkursom za podsticanje naučne produktivnosti u međunarodnim referentnim časopisima i nagrađivanje za naučna dostignuća, Ministarstvo podržava objavljivanje naučnih radova u časopisima koji se nalaze u Džurnal citejšn riportsu, izvještaju kompanije “Klarivejt analitiks”, odnosno u nekom od indeksa baze Veb of sajens /Web of Science/ i dodjeljuje nagrade naučnicima i istraživačima za izuzetne rezultate u oblasti naučnoistraživačkog rada.

Za podsticanje naučne produktivnosti u međunarodnim naučnim časopisima i nagrađivanje za naučna dostignuća za 2021. godinu planirano je 80.000 KM, a rok za prijavu je 29. oktobra.

Tekstovi konkursa mogu se pogledati na internet stranici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Ostavite komentar: