Raspisan konkurs za korisnike subvencije na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove

​​Ministarstvo porodice, omladine i sporta raspisalo je danas konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, koji će biti otvoren u narednih 30 dana, potvrdila je resorni ministar Sonja Davidović.

Davidovićeva je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, rekla da je za ove namjene u toku godine planirano izdvajanje od 1,7 miliona KM iz budžeta Srpske, te da će Ministarstvo pokušati da raspiše još jedan konkurs u drugoj polovini godine.

“Potrudićemo se da to uradimo kako bismo svim mladima koji obezbjeđuju prvu stambenu jedinicu omogućili da konkurišu za subvenciju”, poručila je Davidovićeva.

Ona je istakla da pravo prijave na konkurs imaju lica koja su državljani Srpske i imaju prebivalište u Republici.

“Moraju da imaju odobren kredit kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i do 35 godina starosti u momentu podizanja kredita”, rekla je Davidovićeva.

Ona je podsjetila da su porodice sa djecom uvrštene u beneficirane grupe kod dobijanja stambenih kredita, dodajući da je IRB lani smanjila kamatne stope svim korisnicima i vratila kreditnu liniju za samce.

“Takođe, maksimalni iznos kredita je povećan, pa je moguće podići do 150.000 KM na period otplate od 25 godina”, napomenula je Davidovićeva.

Prema njenim riječima bilo je kašnjenja isplata subvencija, ali je, nakon određenog period,a korisnicima bilo uplaćivano više iznosa subvencije odjednom.

“Građani ni u jednom slučaju nisu bili oštećeni i potrudićemo se da u narednom periodu isplata subvencija bude redovna”, istakla je Davidovićeva.

Ona je naglasila da resorno ministarstvo posebni program subvencija kamatne stope za mlade i mlade bračne parove uspješno realizuje od 2008. godine.

“Ponosni smo što smo na ovaj način pomogli otplatu kredita za 3.398 korisnika za šta je Vlada Srpske izdvojila 9,7 miliona KM”, rekla je Davidovićeva i naglasila da su subvenciju dobili svi korisnici koji su do sada konkurisali, a ispunjavali su uslove.

 Ostavite komentar: