Rampa! Inspekcija zabranila uvoz 22 tone krompira iz Njemačke

Republička fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz 22 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Njemačke, u kojem je utvrđeno prisustvo karantinskog organizma “Globodera rostochinensis”.

Ova pošiljka merkantilnog krompira je deveta u ovoj godini za koju je republička fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz, zbog prisustva karantinski štetnog organizma, saopšteno je iz Inspektorata RS.
“Po tom osnovu zabranjen je uvoz za ukupno 197 tona merkantilnog krompira. Riječ je o četiri pošiljke u količini od 87 tona porijeklom iz Poljske, tri pošiljke u količini od 66 tona porijeklom iz Italije, jednoj pošiljci u količini od 22 tone porijeklom iz Mađarske i navedenoj pošiljci iz Njemačke. Takođe, u ovoj godini zabranjen je uvoz i pošiljke sjemenskog krompira porijeklom iz Luksemburga, u količini od 10 tona, jer je kod istog takođe utvrđeno prisustvo štetnog organizma”, naglašavaju u Inspektoratu RS.
Dodaju da prisustvo karantinski štetnog organizma u merkantilnom krompiru koji je bio namijenjen za dalju preradu, ne predstavlja rizik za zdravlje ljudi, ali može izazvati ozbiljnu štetu na usjevima mnogih drugih kultura ukoliko dođe u dodir sa njima.
“Karantinski štetni organizmi predstavljaju rizik za zdravlje bilja i prouzrokuju oboljenja, te smanjuju prinose, zbog čega je upravo merkantilni krompir pod posebnim nadzorom inspekcije”, ističu u Inspektoratu RS.

Ostavite komentar: