Radnici prijedorske bolnice zakazali protest: Još nema obećanih 500 KM zbog rada tokom korone

27.04.2022. | 13:35

Radnici prijedorske bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ i Doma zdravlja zakazali su za sutra u 14 sati protest ispred zgrade Gradske uprave jer im iz lokalnog budžeta nije isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 500 KM zbog rada tokom epidemije virusa korona.

Predsjednik Udružene sindikalne organizacije doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara bolnice Prijedor Davor Hrnjić kaže za Srpskainfo da su dobili odobrenje od Policijske uprave Prijedor za sutrašnje okupljenje.

Hrnjić očekuje da će se od 14 do 15 sati ispred zgrade Gradske uprave okupiti od 100 do 200 nezadovoljnih radnika.

On podsjeća da je medicinarima na sastanku sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom 11. februara obećano da će biti novi sastanak za 10 dana, ali da on nije održan.

Tada su tražili da sastavimo spiskove, mi smo sastavili dva spiska koje su oni tražili, jedan sa svim radnicima, a drugi bez radnika administracije kako je gradonačelnik tražio i zavedeno je sve uredno na protokol i imamo dokaze za to. Na snazi je i dalje ćutanje Gradske uprave jer nismo nikakav poziv dobili od njih, a mi smo do sada njima zvanično uputili četiri dopisa. Samo jedan sastanak smo imali 11. februara  kod gradonačelnika i od je potpuna tišina. Mi smo tražili da se obrate, a oni su iz Gradske uprave nakon našeg protesta ispred bolnice koji smo odražli prošle sedmice, izdali jedno uopšteno saopštenje  u kojem su naveli da će pregovarati sa nekim, a nisu naveli sa kim – kaže Hrnjić.

On dodaje da su iz Gradske uprave prošle sedmice u saopštenju za medije naveli  da  su spremni da isplate novac radnicima koji rade u kovid odjeljenjima, ali da nije takav bio dogovor sa predsatvnicima radnika i sindikata.

“Iz Gradske uprave su prethodno obećali isplatu svima osim administrativnim radnicima. Svi radnici su  radili sa kovid pacijentima, ne samo na Kovid odjelu jer je kovid bio kasnije proširen na sve odjele, na čitavu bolnicu na Dom zdravlja, tako da su oni na tome insistirali”, navodi on.

Hrnjić tvrdi da protest medicinara nema političku pozadinu niti podršku bilo koje partije i podsjeća da su na pojedinim portalima objavljeni tekstovi u kojima se  dvije radnice dovode u vezu sa političkim partijama.

“Pravo svakog građanina je da bude politički aktivan, ja nisam, koleginice koje su pomenute jesu, to je njihova privatna stvar i mi nemamo nikakve veze sa tim. Na dosadašnja naša dva skupa ispred bolonice nije bilo nijednog stranačkog obilježja, niti je pominjana bilo kakva stranka, a oni su iz Gradske uprave saopštili da je to politički motivisano, samo me zanima čime to objašnajvaju jer nema dokaza. Nas ne zanima ni pozicija ni opozicija, nas zanima jedino da dobijemo ono što smo tražili i dogovorili, a ko će biti na vlasti nas ne interesuje”, zaključuje Hrnjić.