Radnici benzinske pumpe kolektivno napustili radna mjesta

Tražili su 100 maraka veću platu, gazda nije pristao. Osam radnika jedne trebinjske benziske pumpe tražili su platu od 600 maraka, međutim vlasnik je ponudio 550. Nisu pristali, spakovali su stvari, stavili ključ u bravu, ogradili pumpu i kolektivno napustili radna mjesta.

Bivši radnici benzinske pumpe danas nisu željeli davati izjave. Poručuju da činjenica da su svi kolektivno dali otkaz i stavili ključ u bravu govori više nego hiljadu riječi.

Odmah su se obratili sindikatu. Dragan Simović, izvršni sekretar Regionalnog sindikata centra Trebinje, kaže da podržava radnike koji se bore za svoja prava. Simović nije štedio riječi osude na vlasnike benzinske pumpe i poručuje da se radnik mora cijeniti.

“Došlo je vrijeme da, pogotovo, privatni poslodavci u Republici Srpskoj plate dostojanstven rad. Plate pošten rad i da ga plate adekvatno, a ne da radnik radi za minimalnu platu, zagarantovanu platu. Recite mi koji je to rad da radnik ne može da zaradi više od 450 maraka,” rekao je Simović.

Vlasnik pumpe je nekadašnji rukometni reprezentativac Vlado Mandić. Nije dangubio, na pumpu u Trebinje odmah je poslao radnike iz Goražda, a oglas za prijem novih radnika je raspisao za nekoliko sati. Tvrdi da ništa ne duguje radnicima, te da je sve bilo u skladu sa zakonom.

“Kažem sačekajte dva-tri dana, dogovorićemo se. Ne, ne, mi dajemo otkaz, mi nećemo da radimo. Kažem dobro, ne mogu vas natjerati, ako hoćete da idete-idite. Zauzeli su pumpu, rasporedili se, ja sam gledao, imamo snimak, imamo sve i naravno da su krivične prijave spremne,” rekao je Mandić.

Vijest da je pumpa bez radnika brzo se proširila Trebinjem. Za sugrađane sa pumpe Trebinjci imaju samo riječi podrške.

“Da sam bila sa njima sigurno bih isto postupila, pošto je nešto kolektivno dogovoreno, znači da je ispravno.”
“Svaka im čast, konačno je neko pokazao da imam malo kičme.”
“Normalno, šta će nego napustiti.”
“Mislim da su radnici u pravu, ali prava danas nema. Ako počnemo ganjati pravdu nema nas nigdje,” rekli su Trebinjci.

I na drugim mjestima su radnici kolektivno odlazili s posla kažu Trebinjci. Dodaju da je ovaj potez jasna poruka privrednicima da se radnička prava moraju poštovati. Radnicima vjetar u leđa daje i činjenica da susjedni Dubrovnik i dalje vapi za radničkom klasom.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: