Rađanje prvog djeteta problem u Srpskoj: Vlada razmišlja o stimulaciji

Stimulisanje rađanja prvog djeteta nova je mjera o kojoj razmišljaju u Vladi Republike Srpske. Jedna je to od ideja koja bi trebalo da poboljša demografsku sliku u Republici Srpskoj a njome će se baviti u nedavno formiranom Savjetu za demografsku politiku.

Koji će to konkretni potezi biti još nisu precizirali ni u ministartvu porodice. Kažu prvo će struka da kaže svoje pa će se odlučiti o konkretnim potezima i potrebnom novcu.

“Prije par dana imali smo jedan vrlo konstruktivan razgovor o konkretnim mjerama koje bi Vlada mogla predložiti ali smo se načelno dogovorili da saslušamo mišljenje struke, demografa koji će detaljno zvršiti analizu trenutne demografske slike u RS i predložiti konkretne mjere“, kaže Sonja Davidović ministar porodice omladine i sporta.

Da čuje konkretne mjere čeka i premijer. U planovima Vlade do 2021.godine jedan od glavnih ciljeva jeste bolja demografska slika. Nakon što dobiju podatke Savjeta za demografsku politiku, razmisliće i o sastanku sa svim predsjednicima političkih partija na kome bi se razgovaralo upravo o ovoj temi. Mjera za koju se zalaže i koja je sve izvjesnija jeste stimulisanje rađanja prvog djeteta jer je, poručuje premijer, praksa pokazala da se mladi najteže odluče na prvo dijete.

“Mi izgleda imamo problem rađanja prvog djeteta,kod donošenja odluke da rađamo prvo dijete a ne treće i četvrto, prema tome rekao sam da vidimo iskustva iz okruženja“, kaže premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Pronaći način na koji bi se stimulisalo rađanje prvog djeteta je samo jedan od zatadataka Savjeta za demografsku politiku. Savjet je formiran prije dva mjeseca a do kraja aprila trebalo bi ponovo da se sastanu sa konketnim prijedlozima. Ova pitanja biće i dio nacionalnog programa za obnovu Republike Srpske pokrenutog na inicijativu predsjendika Željke Cvijanović. Da se svim tim mora požuriti govore i podaci da je u posljednjih 20 godina upisano 30% manje osnovaca, 20 % manje srednjoškolaca, a 30% je manje i novorođenih.

Izvor:(ATV)

Ostavite komentar: