Radi se o 170 doza: Opšta bolnica danas počinje sa vakcinacijom kovid tima

10.03.2021. | 07:30

Opšta bolnica “Dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu danas bi trebalo da počne vakcinaciju zaposlenih “AstraZeneka” vakcinama protiv virusa korona koje je Federaciji BiH (FBiH) donirala Srbija, potvrdila je portparol bolnice Jasmina Dučić-Nuhodžić.

“Radi se o 170 doza vakcina. Prvo se vakciniše kovid tim. Imamo šest timova koji će raditi vakcinisanje i nadamo se da ćemo završiti cijeli proces”, rekla je za Radio “Slobodna Evropa” Dučić-Nuhodžić i predočila da revakcinacija tom vakcinom slijedi za najkasnije 12 sedmica.

Ona je dodala da je predstavnicima bolnice na sastanku sa predstavnicima iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pokazana potvrda sa propratnim pismom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojem garantuje da će dostaviti i drugu dozu vakcina.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, “AstraZeneka” vakcine koje su ujedno i jedine koje u stigle u Federaciju BiH, namijenjene su zdravstvenim radnicima.

U 10 kantona FBiH raspodeljeno je 5.000 doza ovih vakcina koje ne zahtijevaju poseban, već standardni način skladištenja.