Rade Aleksić obišao Srđanov grob: Volio bih da mladi shvate šta znači biti čovjek

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Trebinju obilježena je 28. godišnjica tragične smrti 26-godišnjeg Srđana Aleksića koji je u centru grada stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Njegov otac Rade kaže kako svih 28 godina, dolazeći na groblje, osjeća da je svaki put hrabriji, zreliji i više čovjek, te se nada da se to događa i sa drugim ljudima.

“Posebno sam zahvalan medijima koji se trude ovu vijest prenijeti što širem krugu ljudi. Posebno bih volio ako bi ona došla i dolazila do mladih. Želim da je oni čuju i prihvate. Volio bih da pomisle o svemu i pokušaju shvatiti šta znači biti čovjek, šta znači biti prijatelj, šta znači biti spreman pomoći drugome i šta znači žrtvovati se za drugog”, kazao je Rade Aleksić.

Poručio je da žrtva ustvari čovjeka i čini čovjekom, posebno ako se ona čuva za sebe.

“I danas se sjećamo Srđana Aleksića, mladog čovjeka koji je u ratnim vremenima izgubio život štiteći slabijeg”, kazao je predsjednik Skupštine Opštine Trebinja Dragoslav Banjak navodeći da Trebinje čuva sjećanje na hrabrog mladića.

Podsjetio je da Gradska uprava godinama obilježava dan njegove smrti, te da Sportski kompleks i Međunarodni plivački miting u ovom gradu nose njegovo ime.

Srđanu Aleksiću posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a njegovo ime nose ulice u Sarajevu i regiji, kao i međunarodni nogometni turnir u Tuzli.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, a Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca posjećuje svake godine.

Ostavite komentar: