Putevi u BiH jutros “zahtijevaju” oprez: Magla smanjuje vidljivost, poledica “koči” saobraćaj

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno klizavim kolovozima, uz smanjenu vidljivost zbog magle u kotlinama i uz riječne tokove, dok je u višim predjelima moguća i poledica.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske navode da se zastoji ili kraće obustave mogu očekivati na dionicama na kojima se izvode radovi i apeluju da se vozi maksimalno oprezno u skladu sa trenutnim uslovima na putu.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Draksenić – Vrbaška u dužini 27,3 kilometara i dionici Kozarska Dubica -Draksenić – granica BiH/Hrvatske /Jasenovac/ u dužini 16,5 kilometara.

Na magistralnom putu Brčko – Bijeljina, zbog radova na dijelu koji prolazi pored rijeke Save, u rejonu Gredica i Sandića, od 7 do 17 časova saobraćaj se odvija usporeno uz povremene 15-minutne obustave.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje, u blizini graničnog prelaza “Hum”, zbog deminerskih radova u vremenu od 7 do 15 časova privremeno se obustavlja saobraćaj na 30 minuta, a 10 minuta traje propuštanje saobraćaja.

Na toj dionici zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. U toku je izgradnja pristupa novom carinskom terminalu i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška – Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

S obzirom da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu, iz AMS mole vozače da voze maksimalno oprezno i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionicama magistralnog puta Crkvina – Modriča jedan i Šešlije – Johovac, kao i na dionici Ustiprača – Međeđa, u toku su radovi na rehabilitaciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno.

Zbog radova u tunelu “Kalovita brda”, na magistralnom putu LJubogošta – Pale izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i u tunelu “Čeljigovići” na putu Lapišnica – LJubogošta i tunelu “Ugar” na dionici magistralnog puta Crna Rijeka – granica Republike Srpske /Ugar/.

Izmijenjen je saobraćaj i postavljena je privremena signalizacija na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik zbog izgradnje mini hidroelektrane.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH /Križ/ izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Jezero – Šipovo, saobraćaj se povremeno obustavlja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi, u trajanju do jedan čas.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica – Gradiška, dionica Mrakovica – Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac – Mrakovica odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta, na lokalitetu mjesta Vojkovići, u Ulici 2. Sarajevske brigade – Krupac /Ulica Ravnogorska/, u vremenu od 8.15 do 15 časova povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod – Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8 do 15 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja, kao i na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci.

Na regionalnom putu Čajniče – Miljeno u mjestu Luke, zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom, kao i na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na putnim pravcima granica FBiH/Republike Srpske Stanić Rijeka – granični prelaz Brod, granica FBiH/Republike Srpske Ledenice – Crkvina – granični prelaz Šamac, granica FBiH/Republike Srpske Caparde – granični prelaz Karakaj i granica FBiH/Republike Srpske Stanić Rijeka – granica Republike Srpske/FBiH Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

Iz AMS skreću pažnju vozačima da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana sobraćaja za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

U Federaciji BiH na auto-putu zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraćaj se odvija dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu “Crnaja” na putu Konjic – Jablanica, zbog radova, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na putu Tuzla – Kalesija zbog radova u tunelu “Čaklovići” saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova moguće je i na pravcima Donji Vakuf – Jajce, Topčić Polje – Žepče, Grude – Ljubuški i Hutovo – Stolac.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Ostavite komentar: