Putevi prohodni, klizavo na prevojima, odroni na području Kneževa

19.01.2019. | 09:44

Većina puteva u BiH jutros je prohodna, vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, u planinskim predjelima i preko prevoja ponegdje ima ugaženog snijega i poledice, a na području Kneževa povećana je opasnost od odrona, saopšteno je iz AMS RS.

Šleperima i ostalim teretnim vozilima sa prikolicom koji voze na području Romanijske regije preporučuje se upotreba lanaca.

Vozačima u FBiH jutros se savjetuje da zbog ugaženog snijega i poledice na kolovozu budu oprezni na putnim pravcima Livno – Šujica – Kupres, Tomislavgrad – Šujica, Livno – Glamoč – Mliništa, Livno – Bosansko Grahovo – Drvar – Bosanski Petrovac, Bihać – Bosanski Petrovac- Ključ, Bugojno – Novi Travnik, Gornji Vakuf / Uskoplje – Prozor, Blažuj – Tarčin – Konjic.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u slučaju obilnijih snježnih padavina na planinskim prevojima može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima. U slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila mase veće od sedam i po tona. Vozačima se savjetuje da budu oprezni pri vožnji i da je prilagode uslovima na putu.

Izmjene saobraćaja aktuelne su na putevima na kojima se izvode radovi i gdje promet reguliše privremenom postavljena saobraćajna signalizacija.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putnom pravcu Moštanica – Kozarska Dubica zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, dok će na regionalnom putnom pravcu Obudovac – Lončari dolaziti do izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

U FBiH zbog sanacije tunela Vranduk dva na magistralnom putu Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

 

Izvor:(SRNA)