Pune ruke posla! Nađene nepravilnosti u svakoj trećoj kontroli turističkih agencija

Republička tržišna inspekcija pronašla je nepravilnosti u svakoj trećoj kontroli putničkih agencija tokom jula.

Iz Inspektorata Republike Srpske podsjećaju, s obzirom na to da je u toku sezona godišnjih odmora, praksa je da se pred početak i u toku sezone vrše pojačane kontrole ovih agencija.

Kako ističu, primarni cilj ovih kontrola je da se poslovanje agencija odvija u skladu sa zakonom, što direktno utiče na korisnike ovih usluga i njihova prava koja proističu iz ugovora zaključenih s agencijom. U proteklom mjesecu, kako su precizirali iz Inspektorata Republike Srpske, izvršeno je 26 kontrola turističkih agencija, od čega je devet bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

“Po tom osnovu doneseno je sedam rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdata su četiri prekršajna naloga ukupne vrijednosti 10.000 KM. Utvrđeni propusti odnosili su se na neažurne poslovne evidencije, sačinjavanje pojedinačnih ugovora i potvrda o putovanju sa korisnicima usluga, vođenje evidencija ugovora zaključenih sa trećim licima te vođenje evidencija ugovora prodatih pojedinačnih turističkih paket-aranžmana ili izleta”, rečeno je iz Inspektorata Republike Srpske za “Nezavisne novine”.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje, kaže u izjavi za “Nezavisne novine” da, kada je riječ o Hercegovini, nisu imali pritužbi građana na rad turističkih agencija.

“U svakom slučaju, mi apelujemo na građane da dobro paze pri uzimanju turističkih aranžmana, a pogotovo da obrate pažnju na ono što piše sitnim slovima”, naglasila je Ilijićeva.

Iz Inspektorata Srpske kažu, kada je riječ o kontroli turističkih agencija, prioritet je da se utvrdi da li one imaju licencu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, kojom se odobrava obavljanje poslova turističke agencije. Dalje se kontroliše da li one ispunjavaju uslove u pogledu prostora, kadrova, osiguranja, vođenja propisanih evidencija i drugo.

“U smislu zaštite potrošačkih prava, kontroliše se da li su cijene ponuđenih aranžmana jasno istaknute, da li su programi putovanja dostupni potrošačima, da li je agencija upoznala korisnike usluga sa opštim uslovima putovanja, da li se izdaju računi, da li se sa korisnicima turističkih aranžmana sklapaju ugovori o organizovanju putovanja, da li im se izdaju potvrde o putovanju i drugo”, pojašnjavaju iz Inspektorata Republike Srpske.

Inače, Zakonom o zaštiti potrošača Republike Srpske propisano je da je turistička agencija koja obavlja poslove organizatora putovanja i turistička agencija koja posreduje u organizaciji turističkog putovanja obavezna da sa svakim potrošačem zaključi ugovor o turističkom paket-aranžmanu u kojem moraju biti navedeni svi neophodni podaci definisani ovim zakonom.

Potrošaču mora da se uruči najmanje jedan primjerak ugovora i u slučaju da to agencija nije uradila, potrošači treba da insistiraju da im se uruči njihov primjerak.

Nadzor

U Republici Srpskoj biće pojačan inspekcijski nadzor privrednih subjekata koji posluju u oblasti turizma, dogovoreno je na sastanku ministra trgovine i turizma Srpske Denisa Šulića sa predstavnicima Turističke organizacije, Republičke uprave za inspekcijske poslove i Poreske uprave.

Na sastanku u Banjaluci zaključeno je da će se nadzor intenzivirati, uzimajući u obzir da prikazani ekonomski parametri ne prate statističke pokazatelje u oblasti rasta posjećenosti Republike Srpske kao turističke destinacije.

“Tema sastanka bila je naplata boravišne takse te kontrola privrednih subjekata koji, prema prijavljenim pokazateljima, posluju ispod praga ekonomske rentabilnosti”, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Ostavite komentar: