Prvomajska poruka radnika Srpske: Povećajte nam plate, zaslužili smo VIDEO

Savez sindikata Republike Srpske objavio je video poruku u kojoj medicinari, policajci, novinari, šumari metalci i drugi radnici pozivaju svoje kolege na solidarnost i odgovornost, a za poslodavce imaju samo jednu poruku.

“Povećajte nam plate, jer smo to zaslužili”, poručuju radnici, članovi 15 granskih sindikata, okupljenih u Savez sindikata RS. Zbog korona pandemije ni prošle godine nije bilo uličnih protesta u organizaciji sindikata.
U Banjaluci, nekad moćnom centru radničkog i sindikalnog pokreta, Prvi maj je prvi put obilježen 1906. godine. Te godine organizovan je prvi prvomajski uranak, nakon kojeg je uslijedio i prvi generalni štrajk u gradu, u kojem je učestvovalo više od 700 radnika.

Posljednja prvomajska protestna šetnja u Banjaluci održana je prije četiri godine, nakon što je u Republici Srpskoj, uprkos protivljenju sindikata, usvojen Zakon o radu, koji eliminiše kolektivno pregovaranje, daje poslodavcu niz mogućnost da bez nekog posebnog razloga otpusti radnika, te otvara prostor za fragmentaciju i slabljenje sindikata.
Prvomajski protest iz 2017. ostaće upamćen po jednom presedanu. Prvi put u 111 godina dugoj istoriji prvomajskih protesta policija je zatražila od sindikata da plati 3.080 KM, kao „troškove angažovanja policijaca na obezbjeđenju skupa“, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: