Prvi slučaj u Srpskoj: Istovremeno zaražen i gripom i koronom

U uzorku pacijenta hospitalizovanog u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, danas je detektovana istovremeno infekcija gripom, RNK Influenza A (H3) i virusom korona (SARS-CoV-2).

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke, koji je, trenutno, svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan, saopštili su iz UKC RS.

– U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od jednog sata. Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova u Republici Srspkoj koja ima mogućnost ove dijagnostike – saopštili su iz UKC RS.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi naglašavaju da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2,kako je već potvrđeno u drugim zemljama.

Ostavite komentar: