Prva poslovna jedinica u Trebinju: Zavod za stomatologiju otvorio stomatološke ambulante

Zavod za stomatologiju Republike Srpske otvorio je danas u Trebinju prvu poslovnu jedinicu za regiju Istočne Hercegovine, a usluge novootvorenih ambulanti moći će da koriste svi zdravstveni osiguranici besplatno ili uz minimalne participacije.

U sastavu te jedinice nalaze se dvije ambulante – prijemno-stomatološka i oralno-hirurška, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

“Vrijednost projekta iznosi 130.000 KM, a usluge novootvorenih ambulanti moći će da koriste svi zdravstveni osiguranici po važećem cjenovniku fonda za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske, odnosno besplatno ili uz minimalne participacije”, navodi se u saopštenju.

Usluge će, kako se navodi, moći da koriste i svi oni koji nisu osigurani, po komercijalnim cijenama koje će i dalje biti konkurentnije od aktuelnih cijena za ove usluge u privatnom sektoru.

Prema riječima direktora Zavoda Miloša Kusa, u ovim ambulantama pružaće se stomatološke usluge koje nisu omogućene u okviru primarne zdravstvene zaštite.

“Otvorili smo jednu oralno-hiruršku ambulantu koja će da pruža usluge oralne hirurgije, jer su u pitanju procedure koje se ne obavljaju na nivou primarne zdravstvene zaštite, a Zavod to obavlja, te ovdje imamo i prijemnu stomatolišku ambulantu za pripremu pacijenata za intervencije”, rekao je Kus.

On je najavio da će ambulante u budućnosti biti proširene i na usluge iz oblasti ortodoncije.

Kus je zahvalio resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske na podršci, a posebne riječi zahvalnosti uputio je gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću i Gradskoj upravi, kao i menadžmentu Doma zdravlja Trebinje i privrednim subjektima – HET-u i “Elektroprivredi Republike Srpske”, koji su takođe podržali projekat.

Direktor Doma zdravlja Trebinje Maja Mićunović istakla je da otvaranje ambulanti nije samo značajno za grad, već i za cjelokupnu regiju istočne Hercegovine.

“Svi pacijenti će imati mogućnost da koriste specijalističke usluge Zavoda za stomatologiju, prvenstveno iz oblasti oralne hirurgije, a u budućnosti i usluge iz ostalih oblasti stomatološke zdravstvene zaštite“, rekla je Mićunovićeva.

Ona je dodala da je Trebinje prvi grad poslije Banjaluke u kome je stomatološki Zavod otvorio svoj regionalni centar.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izrazio je zahvalnost predstavnicima Zavoda za stomatologiju Republike Srpske, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kao i Vladi na inicijativi i podršci za otvaranje stomatoloških ambulanti u Trebinju.

“Smatram da smo napravili jedan važan iskorak, jer su do sada brojni građani Trebinja zbog hirurško-stomatoloških usluga morali da idu dalje – u Foču, Mostar ili Banjaluku, a od sada će ove usluge biti dostupne ovdje”, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Ćurić je najavio da će Grad, zajedno sa nadležni ustanovama i u saradnji sa donatorima, raditi na ponovnom uspostavljanju stomatoloških ambulanti u školama.

“Ono što je naš sljedeći cilj, a već smo razgovorali sa direktorom i menadžmentom Doma zdravlja, jeste da otvorimo stomatološke ambulante u školama. To je nekada u prethodnom periodu postojalo i smatramo da upravo veliki broj đaka, iz nekog razloga, ne dođe na vrijeme na stomatološki pregled i onda, kada se desi neki veći stomatološki problem, skoro niko ne može da reaguje”, rekao je Ćurić.

On je napomenuo da je zbog toga otvaranje ambulanti u školama njihov naredni cilj za koji će tražiti podršku i od nadležnih institucija.

“Već smo određene projekte pisali prema ambasadama koje doniraju stomatološku opremu. U slučaju da donatori ne podrže projekat, smatramo da za ove namjene treba planirati sredstva iz budžeta Grada, jer sa tim sigurno svi dobijamo“, zaključio je Ćurić.

Ostavite komentar: