Provjeriti rok važenja registracije: MUP Srpske podstiče građane da koriste SMS servis

20.01.2023. | 13:53

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske podstiče građane da koriste SMS servis putem koga mogu provjeriti i rok važenja registracije vozila, kako bi na vrijeme pokrenuli postupak za produženje registracije i time izbjegli činjenje prekršaja.

SMS servis ovog ministarstva omogućava građanima da putem svojih mobilnih telefona provjere status njihovih ličnih dokumenata, kao informacije o novčanim kaznama, uplatama i kaznenim bodovima, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Građani mogu posredstvom internet stranice www.mup.vladars.net, android aplikacije i viber čet bot aplikacije MUP–a Republike pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da dobiju neophodne informacije.

“SMS servis štedi građanima vrijeme, jer pomoću njega na vrijeme mogu dobiti informaciju da im ističe registracija vozila, ali se informisati i o statusu dokumenta na čije izdavanje čekaju”, navodi se u saopštenju.

Slanjem SMS poruke na broj 091/110-122 građani mogu da izvrše provjere u registrima MUP-a koje podrazumijevaju uvid u status dokumenata, kao što je lična karta, vozačka dozvola, putna isprava, uvid u novčane kazne i uplate, pojedinačne po broju naloga i ukupne, zatim uvid u izrečene kaznene bodove, pojedinačne po broju naloga sa datumom isteka i zbirne sa datumom isteka, te uvid u registraciju motornog vozila.

Slanjem poruke na navedeni broj građani mogu da se prijave na servis ako žele da dobiju obavještenje iz registra Ministarstva unutrašnjih poslova, obavještenje o isteku važenja dokumenta, zatim obavještenje o prestanku važenja izrečenih kaznenih bodova, a MUP šalje šalje obavještenje na dan prestanka važnosti kaznenih bodova, kao i obavještenje o isteku važenja registracije.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište.

Cijena usluge je 0,10 KM po poslatoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici.

Uputstvo za upotrebu SMS servisa nalazi se na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske www.mup.vladars.net.