Provjerite rok važenja svojih ličnih dokumenata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata (lične karte, putne isprave i vozačke dozvole) i na vrijeme ih zamijene.

Ističu da sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata rade nesmetano i uz poštivanje mjera zaštite u cilju prevencije širenja virusa korona.

S obzirom da se u narednom periodu očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu.

ARHIVIRANA FOTOGRAFIJA

Podsjećamo, zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30 dana, a lične karte 15 dana. Takođe, omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM (200 KM za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu).

Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je omogućilo da posredstvom internet stranice (www.mup.vladars.net) i android aplikacije MUP Republike Srpske, građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava: lične karte, vozačke dozvole i putne isprave.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište.

 

Izvor:(ATV)

 

 

Ostavite komentar: