Protest zdravstvenih radnika u Mostaru, iz šatora poručuju: “Neka gospoda mirno spava, sram ih bilo” VIDEO

Padavine i niske temperature nisu prepreka zdravstvenim radnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona da provedu noć u šatoru kod Vlade HNK u Mostaru čekajući poziv nadležnih na pregovore.

Zdravstveni radnici su instalirali grijalice i upalili svijeće kako bi im uslovi tokom cjelonoćnog boravka bili olakšani, a građani im donose hranu i napitke u znak podrške.

Ovo će biti duga noć, ali kako poručuju, to nije ništa u odnosu na ono što za šta su spremni kako bi se izborili za bolji položaj.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković poručuje kako će ostati u šatoru dok ih Vlada ne pozove na razgovor.

– Preživjeli smo puno gore i ovo je ništa u odnosu na ono šta preživljavaju naše kolege u COVID bolnici gdje se susreću sa direktnom životnom prijetnjom. Mi ćemo ovo stojeći izdržati, a neka gospoda leži mirno u krevetu, kao što su i do sada ležali, sam ih i stid bilo sve – kazao je Vuković navodeći da idu u štrajk glađu ukoliko ne bude pomaka, navodi Klix.ba.
Za borbu do kraja spreman je Arnel koji je večeras u šatoru sa svojim kolegama.

– Biće noćne i dnevne smjene i nadam se da će ovo uroditi plodom, da neće dolaziti do ružnih scena kao danas, kada je izvršen napad na zdravstvene radnike dok su mirno protestovali – kaže Arnel.

Odnos prema zdravstvenim radnicima, poručuju iz šatora, je nedopustiv.

Zdravstveni radnici su u organizaciju Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK i Sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar 10. decembra 2020. godine stupili u generalni štrajk.

Traže potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi im osigurao bolje uslove rada i veće plate, ali još nikada nisu imali priliku da pregovaraju sa Vladom HNK.

 

 

Ostavite komentar: