Proširena lista: FZO Srpske od sutra finansira nova medicinska sredstva

06.11.2023. | 13:44

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske od sutra počinje da u potpunosti finansira set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize.

Set ovih medicinskih sredstava sadrži više od 20 stavki. Iz Fonda su naveli da se njihovim uvrštavanjem na Listu medicinskih sredstava sistemski rješava jedno od važnih pitanja za oboljele od ove rijetke bolesti.

U setu se nalaze i mekani silikonski zavoj neprijanjajući, propusan, sterilna kompresa od gaze, tkana, neljepljivi povoj za rane, propusni, flaster u kolutu, gel za zaštitu, ublažavanje bola, pospješenje zacjeljivanja oštećenog tkiva usne šupljine, Tubifast i drugo, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ranije ovaj potrošni materijal nije bio ni na jednoj listi koju finansira FZO, a oboljeli od ove bolesti su oslobođeni plaćanja participacije za sve što spada u obavezno zdravstveno osiguranje, što znači i da će ovaj set medicinskih sredstava u potpunosti finansirati Fond.

To je omogućeno početkom primjene izmjene Pravilnika o uslovima i postupku obezbjeđivanja medicinskih sredstava, kojim je predviđeno je da ova medicinska sredstva za oboljele od bulozne epidermolize predlaže ljekar specijalista – dermatovenerolog koji izdaje i nalog, a na osnovu prijedloga i naloga Fonda donosi rješenje.

“Fond nalog ovjerava za tromjesečne potrebe, a realizuju se u apotekama. Rješenje Fonda je potrebno samo prvi put, odnosno prilikom prvog odobravanja prava, a kasnije osiguranici ostvaruju ovo pravo ovjerom naloga u FZO koji predlaže specijalista”, dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da se uvođenjem i finansiranjem neophodnih medicinskih sredstava omogućava sprečavanje komplikacija izazvanim infekcijama i obezbjeđuje kvalitetniji život oboljelih, jer lijek za buloznu epidermolizu ne postoji, a liječenje je isključivo simptomatsko i podrazumijeva svakodnevnu njegu rana i previjanja.

“Uvrštavanjem seta medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize, FZO nastavlja sa praksom unapređenja kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite kreirajući paket prava u skladu sa mogućnostima i potrebama osiguranika”, naglašeno je u saopštenju.

Fond zdravstvenog osiguranja je od početka ove godine već nekoliko puta na Listu lijekova koji se izdaju na recept uvrštavao lijekove za oboljele od rijetkih bolesti i teških hroničnoh oboljenja, kako bi i dalje oboljeli od ovih bolesti mogli da ostvaruju pravo na refundaciju troškova, podsjeća se u saopštenju.