Pronatalitetna politika u Doboju: U matičnu knjigu rođenih u prvih pet mjeseci upisana 471 beba

U Doboju je u matičnu knjigu rođenih u prvih pet mjeseci upisano 471 dijete, a pronatalitetnom politikom grad je do sada za 20 parova sufinansirao troškove biomedicinski potpomognute oplodnje, rečeno je Srni iz Gradske uprave Doboj.

U periodu od januara do maja u matičnu knjigu rođenih redovno je upisano 421 djete, dok je 50 naknadno, a riječ je o upisima iz inostranstva.

U Doboju je tokom prošle godine u matičnu knjigu rođenih upisano 1.303 beba, što je za četiri manje nego 2020. godine.

Tokom prošle godine sklopljena su 304 braka, dok ih je u 2020. godini bilo 271. U 2021. godini evidentirana su dva razvoda, a u 2020. godini pet.

U matičnu knjigu umrlih prošle godine bilo je 1.779 upisa, a u 2020. godini bilo ih je 1.486.

Skupština grada Doboja je s ciljem podrške pronatalitetnoj politici tokom 2020. godine usvojila odluku o sufinansiranju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje i pravilnik o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici.

Prema tom osnovu u 2020. godini odobreno je 14 zahtjeva za finansiranje troškova vantjelesne oplodnje i izdvojeno 47.145 KM, a u prošloj godina odobreno je šest zahtjeva koji su finansirani sa 21.975 KM.

Iz Gradske uprave navode da je za sufinansiranju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje u ovoj godini planiran iznos od 50.000 KM.

Skupština grada Doboja je 3. septembra 2019. godine jednoglasno usvojila i odluku o sufinansiranja sredstava za kupovinu 100 stanova za mlade bračne parove, a 2. oktobra iste godine usvojena je i odluka o kriterijumima. Prema tom osnovu do sada je realizovano pet javnih poziva i podijeljena su 73 stana.

Od ukupnog broja, 68 je podijeljeno prema modelu dva prema kojem grad finansira 70 odsto ukupne vrijednosti, a supružnici 30 odsto, dok stambenu jedinicu bira grad javnim pozivom. Pet stambenih jedinica podijeljeno je prema prvom modelu, odnosno grad finansira 49 odsto ukupne vrijednosti stambene jedinice, a supružnici 51 odsto, i u kojem supružnici biraju stambenu jedinicu.

Odlukom od 3. septembra 2020. godine lokalni parlament je omogućio da proširenjem porodice na troje i više djece bračni parovi postaju vlasnici stambenih jedinica u istom udjelu i time ostvaruju pravo na prodaju stambene jedinice u svrhu kupovine veće po njihovom izboru.

Radi podrške pronatalitetnoj politike gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Za porodicu” Dragan Dakić potpisali su u aprilu 2021. godine Memorandum o saradnji na realizaciji projekta “Ponosna kartica Republike Srpske”, koji omugućava popust višečlanim porodicama prilikom kupovine roba i usluga kod određenih privrednih subjekata.

U Doboju je do sada evidentirano više od 640 višečlanih porodica, a na unapređenju njihovih prava angažovana su i dva lokalna udruženja, i to, Udruženje porodica sa troje ili više djece “Ponos” i Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Budućnost četiri plus”.

Ostavite komentar: