Promovisana monografija Univerzitet u Banjoj Luci 1975–2020.

Monografija Univerzitet u Banjaluci 1975-2020. predstavlja svojevrstan dokument baštine ove visokoškolske ustanove, jer u cijelosti prikazuje njen nastanak i razvoj, rekao je koautor ove monografije Miroslav Malinović.

Malinović je istakao značaj ove monografije, jer, osim što prati razvoj Univerziteta od njegovog osnivanja 1975. godine, prati i nastanak članica ove visokoškolske ustanove koje će kasnije prerasti u fakultete.

– Ovaj dokument je svjedok da je Univerzitet presudno uticao na razvoj, kako lokalnog društva ovdje, tako i svih društvenih sistema u kojima je postoja – rekao je Malinović novinarima u Banjaluci, gdje je večeras predstavljena monografija.

On je naveo da je jedna od ideja Monografije da pokaže cjelokupan razvoj Univerziteta, što je izdvaja od drugih monografija.

Prorektor Univerziteta u Banjaluci i glavni i odgovorni urednik Monografije Goran Latinović rekao je da je ova knjiga nastala iz potrebe da se naučnoj, stručnoj, ali i široj javnosti približi šta je to banjalučki univerzitet predstavljao u posljednjih 45 godina.

– Da se javnost upozna sa promjenama sa kojima se Univerzitet suočavao, kroz kakva iskušenja je prolazio i šta danas predstavlja u Banjaluci, Republici Srpskoj, ali i na srpskom duhovnom i kulturnom prostoru – naglasio je Latinović.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je ova monografija specifična i po tome što je u njenoj izradi učestvovalo svih 18 članica, te da to predstavlja integrisani univerzitet.

– Ponašali smo se kao cjelina, a predstavljen je i svaki fakultet posebno, te čitaoci na jednom mjestu mogu da pronađu informacije o Univerzitetu, ali i o specifičnoj članici Univerziteta ili studijskom programu na nekom od fakulteta – pojasnio je Gajanin.

On je naveo da su najznačajniji strateški ciljevi za budući period unapređenje nastave i nastavnog procesa, modernizacija studijskih programa, promocija i podrška naučnoistraživačkom radu, te međunarodne saradnje sa drugim univerzitetima, ali i unapređenje saradnje sa privredom.

 

 

Ostavite komentar: