Program pripreme djece pred polazak u školu od 01. marta

„Partnerstvom sa organizacijom „Save the Children“ unapređujemo, kako uslove u kojima rade naši učenici u osnovnim i srednjim školama, tako i kompetencije naših nastavnika i učitelja u skladu sa novim metodologijama i načinima rada u cilju sticanja znanja učenika sa akcentom na ishode učenja“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa direktorom organizacije „Save the Children“ (Spasimo djecu) u BiH Andreom Žeravčić.

Dva važna projekta koja se rade sa organizacijom „Save the Children“ , rekla je ministar Natalija Trivić, su Program pripreme djece pred polazak u školu i opremanje STEM kabineta u pet osnovnih i srednjih škola, a ovaj Memorandum o razumijevanju predstavlja širi okvir sporazuma o saradnji i utvrđuje područja zajedničkih interesa i načina rada.

„Do sada je Ministarstvu za program pripreme djece prijavljeno oko 4.500 djece. Ovaj tromjesečni program počeće od 1. marta a „Save the Children“ obezbijediće i ove godine sav materijal koji će biti potreban da djeca na što bolji način usavrše svoja znanja i vještine pred polazak u školu“, rekla je Trivićeva i dodala da slijedi i opremanje pet kabineta u osnovnim i srednjim školama u Republike Srpske koja se odnosi na STEM predmete.

„Učenici i nastavnici dobiće savremene kabinete u kojima će učenici spoznati savremene metode učenja upravo sa akcentom na ishode učenja“, rekla je Trivićeva.

Direktor organizacije „Save the Children“ u BiH Andrea Žeravčić rekla je da joj je posebno zadovoljstvo nastavak saradnje na realizaciji Programa pripreme djece za polazak u školu sa posebnim fokusom na zajednice u kojima nema formalnih oblika predškolskog obrazovanja.

„Ovim programom dajemo priliku djeci koja nisu imala priliku da pohađaju neki vid predškolskog obrazovanja da prođu kroz program pripreme i budu spremnija za ono što dolazi u osnovnoj školi“, rekla je Žeravčić.

Osvrćući se na opremanje STEM kabineta u školama, Žeravčić je istakla da je cilj ovog programa jačanje kompetencija nastavnika da na kvalitetniji način podučavaju predmete koji ulaze u STEM područje sa ciljem da osposobe učenike da znanje primjenjuju na što kvalitetniji i konkretniji način.

„Planirano je da se počne sa programom u pet škola, ali nadamo se da ćemo ovim pilot programom otvoriti priliku da se to proširi i na druge škole u Republici Srpskoj“, rekla je Žeravčić.​

 

Izvor:(Vlada RS)

 

Ostavite komentar: