“Procedure su naporne”: Buduće majke progovorile o svojoj borbi za potomstvo

Šest budućih majki skupilo je hrabrost i odlučilo da se ne samo javno eksponiraju, nego i progovore o svojoj borbi za potomstvo, u kojoj će im Gradska uprava Doboja sa 4.000 KM pomoći sufinansiranjem jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje u klinikama u inostranstvu.

“Ja već četvrti put idem na postupak, nadam se da će biti uspješan, ali opet ako ne bude, idemo dalje. U suštini ne mogu govoriti pred svakim, zato što mnogi ljudi ne razumiju to kroz šta se prolazi, a ovi što razumiju, s njima možeš naći komunikaciju, pomoć i neki savjet”, iskrena je tridesetsedmogodišnja Bojana. Ona zajedno sa suprugom devet godina vodi bitku da se ostvare kao roditelji.

“Vi znate da je jako teško pričati o tome, da je to emotivno, finansijski i u svakom pogledu iscrpljujuće, procedure su zaista naporne za svakoga, a pogotovo izlagati se javno, pričati o tome”, kaže Aleksandra Sofrenić, predsjednica Udruženja porodica s problemom steriliteta “Novi život”, koje okuplja 26 parova.

U Gradskoj upravi im je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, uručio odluke o sufinansiranju postupka. Na kojoj klinici će biti obavljena vantjelesna oplodnja koja se sufinansira iz budžeta biraju supružnici.

“Procedura je vrlo jasna, parovi biraju klinike gdje žele. Kada dostave po javnom pozivu određenu dokumentaciju koja je precizna, decidna i tačna, grad donosi odluku, nakon toga se vrši uplata na klinike gdje se vrši vantjelesna oplodnja”, izjavio je Jerinić. Dodao je da je javni poziv za sufinansiranje i dalje otvoren za sve parove kojima je ovaj postupak jedini način da dobiju potomstvo.

“Uglavnom se radi o evropskim klinikama, ali najčešće su to Češka i Grčka, vrlo je aktuelna Španija u posljednje vrijeme, Engleska, Ukrajina, sve zavisi. U svakoj od tih zemalja ima više klinika, sad zavisi ko se gdje odluči, povjerenje je tu bitno, u principu sve je tu isto, nijanse ih određuju”, kazala je Aleksandra Sofrenić.

Doboj, uz Trebinje i Zvornik, nije uslovio učešće na javnom pozivu starosnom dobi budućih majki jer većina evropskih klinika postupke vantjelesne oplodnje obavlja do 49. godine života žene, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: