Problem za mnoge građane: Potrebne više od dvije plate za jednu potrošačku korpu

S obzirom na prosječne zarade po djelatnostima, za podmirenje troškova iz sindikalne potrošačke korpe za jednu četvoročlanu porodicu potrebne su najmanje dvije i po plate koje zarađuju ugostitelji, građevinci, trgovci.

Podaci Saveza sindikata RS pokazuju da je potrošačka korpa za jun ove godine iznosila 1.929 KM, te da ju je prosječna plata od 994 KM pokrivala sa 51,5 odsto.

“Najveća prosječna plata u junu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.472 KM, a najniža u hotelijerstvu i ugostiteljstvu – 699 KM. Niske prosječne plate primili su i radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 787 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima – 797, kao i radnici u građevinarstvu – 715 KM. Niske plate dobili su takođe zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja – 748, te u trgovini – 759 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Porodice u Srpskoj najviše novca u junu trošile su za nabavku prehrane – 742 KM.

Iz Sindikata su upozorili da u posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna poskupljenja osnovnih namirnica, kao što su brašno i proizvodi od brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, masti i ulja, meso i mesne prerađevine.

“Riječ je o osnovnim proizvodima neophodnim za golu egzistenciju. Pozivamo Vladu RS da preispita Uredbu o ograničavanju marže u prometu robe, kako bi smanjenom maržom na veliko i malo bila ublažena nekontrolisana i izuzetno visoka poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata. Očekujemo da Vlada RS pomogne građanima, odnosno radnicima RS, kako bi imali što manje posljedica po kućni budžet i kako bi se zaustavilo dodatno urušavanje ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih”, poručili su iz ovog sindikata, prenosi Srpskainfo.

Podsjetimo, od juna prošle do juna ove godine litar goriva u RS poskupio je za oko 24 odsto, a litar ulja za čak 40 odsto.

Ostavite komentar: