Problem na koji se skreće pažnja: Nema para za socijalne radnike i psihologe u školama

Poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo Danijela Kristić nedavno je pokrenula inicijativu i zatražila od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS da u osnovnim i srednjim školama odobri zapošljavanje socijalnih radnika i psihologa, i to na neodređeno vrijeme.

“Zbog nedostatka sredstava u budžetu KS za 2021. godinu, trenutno nismo u mogućnosti dati saglasnost za novo upošljavanje na radna mjesta socijalni radnik i psiholog”, navela je u svom odgovoru resorna ministarka Naida Hota-Muminović.

Prema riječima ministarke, Ministarstvo je nastavilo realizaciju projekta inkluzije, odnosno dalo je saglasnost školama za angažovanje asistenata i mobilnih timova.

Dodatna sredstva

“Za nastavak realizacije projekta potrebna su dodatna sredstva u budžetu u iznosu od 1.980.000 KM”, navela je ministarka.

S druge strane, poslanica Kristić je mišljenja da bi za početak Vlada KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje trebali izdvojiti sredstva za zapošljavanje ovih kadrova u pet osnovnih i pet srednjih škola u kojima postoji najveća potreba, piše Avaz.

Ostavite komentar: