Primili više od 700 prijava: Najviše korupcije u javnim nabavkama i zapošljavanju

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić izjavio je da je korupcija zastupljena u svim segmentima društva u zemlji, a da je najviše korupcije u javnim nabavkama i zapošljavanju.

“Imamo sistemsku korpuciju koja je najviše zastupljena. Prema onim prijavama koje smo mi do sada zaprimili, ukazuje se da je korupcija najviše zastupljena u javnoj upravi, pravosuđu, poreskoj i carinskoj upravi. Upravo kada je u pitanju proces javnih nabavki i zapošljavanja”, naveo je Šabotić, te dodao da su građani BiH svjesni u kakvoj zemlji žive.

Prema njegovim riječima, Agencija je od postojanja zaprimila više od 700 prijava, a u ovoj godini 91 prijavu.

Govoreći o nadležnosti Agencije, Šabotić je izjavio za N1 da je ona nadležna za preventivne mehanizme borbe protiv korupcije.

On smatra da bi ostali nivoi vlasti trebali da formiraju profesionalna tijela koja se bave borbom protiv korupcije a ne da oni zadovoljavaju formz kako je to sada.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije istakao je da se nešto u BiH mora promijeniti, da je to međunarodna zajednica vidjela, ali da ova sadašnja situacija očito odgovara političkim strujama.

Ostavite komentar: