Prikupljanje potpisa za dvije građanske inicijative ulazi u završni čin: Stanivuković najavio novu peticiju za provjeru diploma svih zaposlenih u javnom sektoru

U Banjaluci je u toku prikupljanje potpisa za dvije građanske peticije, koje se odnose na zahtjeve za rješenje problema piralena u poslovnoj zoni „Incel“ i dozvola za okupljanje na Trgu Krajine.

Pokretači inicijative kažu da su građani prepoznali probleme i da su dali svoju podršku za njihova rješenja. Obje peticije biće tokom naredne sedmice predate banjalučkoj gradskoj upravi.

Prikupljanje potpisa za dvije građanske inicijative ulazi u završni čin.

Pojedinačno, za svaku od peticija prikupljeno je oko tri hiljade potpisa, što je za tri puta više nego što je bilo neophodno, da bi zahtjevi bili upućeni pred gradski parlament u Banjaluci.

Jedan od pokretača inicijative PDP-ov Draško Stanivuković kaže da imaju jasne dokaze gdje se odvozi piralen.

Ponovio je da činjenica da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje vodi Mirko Šarović (SDS), uspjelo preusmjeriti 600 hiljada dolara za rješenje problema, pokazatelj o ozbiljnosti situacije.

“Mi danas zvanično imam lokacije privatnih zemljišta, i u Borkovićima i u Mađiru, gdje je odlagano to kontaminirano zemljište piralenom. U Borkovićima se radi o jednom privatnom zemljištu nekoliko ljudi koji jedan dio godine provode u Banjaluci, a drugi dio u inostranstvu”, kazao je Stanivukoviž, naglašavajući da piralen utiče na poljoprivredna zemljišta i šteti drugim dijelovima grada Banjaluka i to osuđujemo.

I za drugu inicijativu, koja se odnosi na dozvolu za okupljanjem na glavnom gradskom trgu, postoji poseban zahtjev.

“Oko tri hiljade potpisa za to da se okupimo na trgu izvršimo na način da napravimo pritisak na gradsku vlast da se promijeni odluka o okupljanju koja predviđa da se građani mogu okupiti na trgu i u parku. Mi želimo da postoji opcija da se okupimo samo na trgu, a u slučaju da je trg zauzet iz nekih razloga daje se jednako adekvatna lokacija. To može biti Krašov parking ili neki drugi park možda, bliže samom centru grada, gdje već odluči gradska vlast, jer oni uvijek građane i sve druge aktiviste šalju samo na alternativnu lokaciju”, rekao je Stanivuković.

Stanivuković: Peticija da se provjere diplome svih zaposlenih u javnom sektoru

Draško Stanivuković poručuje da će već u narednim danima, biti pokrenuta i treća najavljena inicijativa, a to je ispitivanje diploma u javnim institucijama u Republici Srpskoj.

“I u tom zahtjevu ćemo dodati još jedan dodatni zahtjev. Bićemo kategorični, iscrpni. Radiće se o inicijativi za jednog ministra, koji je ujedno i zadužen zbog toga što smo pokrenuli čitavu ovu priču i čitavu ovu farsu, nažalost oko diploma”, rekao je Stanivuković, koji je u poslanik PDP u NSRS, ali vodi i Gradski odbor te stranke u Banjaluci.

Najavljeno je i da će biti nastavljena mirna okupljanja grašana i to najvjerovatnije od kraja avgusta, odnosno početkom septembra. Novina na okupljanjima, biće to, što će svako okupljanje biti tematsko. Na taj način, kaže Stanivuković, želja je da se svi građani pronađu u borbi, jer nemaju svi jednake probleme.

 

Izvor:(BN TV)

Ostavite komentar: