Prijete nam zaraze koje izazivaju invaliditet i smrt: Bojkotovanje vakcinacije jedna od glavnih prijetnji

Odziv vakciniciji protiv zaraznih bolesti u Srpskoj i dalje nije na najzavidnijem nivou što bi, kako upozoravaju stručnjaci, mogao da bude problem za kolektivni imunitet.

I iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nedavno su saopštili da je neodlučnost, odnosno odbijanje vakcinisanja, jedna od glavnih prijetnji globalnom zdravlju u ovoj godini.

Iz ove organizacije upozorili su da izbor roditelja da ne vakcinišu sebe ili svoju djecu, preti obrnutim napretkom u suzbijanju bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom.

– U posljednjih nekoliko decenija, otkako su ljudi počeli odbijati vakcinu, ponovno su se pojavile bolesti poput dječje paralize i ospica, koje su se smatrale iskorijenjenima u zemljama u kojima je vakcina lako dostupna – poručili su iz SZO.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS upozoravaju da, bez vakcinacije, rizikujemo ponovno pojavljivanje teških zaraznih bolesti, koje izazivaju obolijevanje, invalidnost i smrtne ishode, i predstavljaju značajan teret zdravstvenim sistemima

A najveći pad obuhvata vakcinacijom u RS u posljednjih nekoliko godina zabilježen je upravo kod MRP vakcine, koja se koristi protiv morbila, rubele i parotitisa. Najniži obuhvat bio u 2016. godini, kada je iznosio 74 odsto.

Još više zabrinjava činjenica da je u pojedinim regijama i opštinama, na primjer u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, obuhvat iznosio svega 50 odsto.

Tokom pretprošle godine, obuhvat MRP vakcinom je bio nešto veći ali i dalje nedovoljan – 83 odsto, s obzirom da su morbili jedna od bolesti koja se najbrže šire među osobama koje nisu imune. Takođe, kada se javi epidemija među nevakcinisanom populacijom, raste rizik od obolijevanja i manjeg broja vakcinisanih građana.

– Pad obuhvata MRP vakcinom direktna je posljedica širenja dezinformacija i pogrešnog tumačenja naučnih informacija u vezi sa ovom vakcinom, u čemu najveću ulogu imaju društvene mreže i pojedini mediji. Praksa odlaganja vakcinacije MRP vakcinom, ili čak potpunog izbjegavanja vakcinacije, dovodi to toga da imamo jako veliki broj djece do pet godina koja nisu zaštićena od morbila, rubele i parotitisa u periodu kada su najosjetljivija na infekciju i kada su komplikacije ovih bolesti najčešće – kaže za naš list specijalista epidemiologije u IJZ Jela Aćimović.

Prema njenim riječima, za većinu vakcina, definisani minimalni obuhvat koji obezbjeđuje adekvatan kolektivni imunitet koji sprečava širenje zaraznih bolesti u populaciji, jeste 95 odsto.

– U prethodnim godinama, odziv djece za vakcinaciju u RS bio je zadovoljavajući, s tim da je, kod pojedinih vakcina povremeno dolazilo do pada obuhvata, te se on kretao između 80 i 94 odsto. U zemljama regije, kao što su Srbija i Rumunija, praksa odlaganja ili izbjegavanja MRP vakcine prethodnih godina je dovela do velikih epidemija morbila sa smrtnim ishodima. U Srbiji je lane umrlo 15, dok je u posljednjoj epidemiji u Rumuniji umrlo više od 40 osoba – naglašava Aćimovićeva.

Kako bismo povećali obuhvat vakcinacijom, neophodno je, ističe, jačanje znanja i svijesti o značaju vakcinacije među svim akterima koji učestvuju u sistemu imunizacije.

– Stanovništvo mora imati tačne i pouzdane informacije o značaju i dobrobiti imunizacije, kao i o posljedicama izbjegavanja vakcinacije. U tom smislu, najveću i najznačajniju ulogu imaju pedijatri, koji su u direktnom kontaktu sa roditeljima i starateljima djece – objašnjava Aćimovićeva.

Grad Banjaluka pokrenuće ove godine promotivnu kampanju, s ciljem podizanja svijesti o obaveznoj vakcinaciji djece, u nastojanju da se poveća obuhvat i na taj način spriječi izbijanje davno iskorijenjenih bolesti.

Teške posljedice

MRP vakcina daje se protiv bolesti koje izazivaju virusi, te protiv kojih nema efikasnog lijeka. U određenom broju slučajeva, one mogu izazvati vrlo teške posljedice kod oboljelih. Male boginje mogu dovesti do upala pluća, upale mozga, sljepila, pa čak i do smrtnog ishoda. Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluvoće, upale testisa. Rubeola takođe može dovesti do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice, jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe. Bolesnik od morbila, u osjetljivoj sredini, u prosjeku zarazi 12-18 osoba, a nevakcinisana djeca imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: