Prijedorski medicinari čekaju obećanih 500 KM: Nećemo odustati od zahtjeva za novčanu pomoć

28.04.2022. | 15:56

Radnici Bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ i Doma zdravlja Prijedor održali su mirni skup u parku preko puta Gradske uprave, kako bi izrazili nezadovoljstvo što im iz lokalnog budžeta nije isplaćena novčana pomoć zbog rada tokom epidemije virusa korona.

Okupljenim radnicima obratio se gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, poručivši im da će pomoć biti planirana rebalansom budžeta. Predsjednik Udružene sindikalne organizacije doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara bolnice Prijedor, Davor Hrnjić, naveo je da medicinski radnici neće odustati od zahtjeva za novčanu pomoć.

“Tražimo ono što su dobili medicinski radnici iz drugih sredina, kao što su Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Višegrad, Zvornik, Gradiška, Laktaši, Prnjavor”, rekao je Hrnjić.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara prijedorske bolnice, Ivana Davidović, rekla je da današnje okupljanje radnika nema političku pozadinu.

“Samo tražimo ono što je većina gradova u RS dobila, nema tu nikakve političke pozadine”, naglasila je ona.

Predsjednik strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u Domu zdravlja, Snježana Dobrijević, smatra da su radnici ove ustanove zaslužili novčanu pomoć, prenosi Kozarski.

“Ne tražimo pomoć od Gradske uprave, očekujemo i tražimo novac od naše ustanove, koji smo zaradili i koji nam je obećan”, rekla je Dobrijevićeva.

Gradonačelnik Slobodan Javor naveo je da zdravstvene radnike treba uvažavati i da niko ne bježi od toga da im pomogne, ali da je dogovoreno da im se novčana pomoć isplati nakon rebalansa budžeta.

“Na sastanku koji smo održali, oni nisu rekli: ‘Isplatite nam za pet, 15 ili 20 dana.’ Ja sam došao na ‘gotov budžet’, ne mogu uzeti stavku koja ne postoji i pustiti isplatu. Rekao sam da se tek na rebalansu budžeta može pojaviti ta stavka, pomoć zdravstvenim radnicima, jer je ovako fizički nema i ne može se isplatiti. Time bih prekršio zakon”, rekao je Javor.

Dodao je da su mu stigli zahtjevi i ostalih zdravstvenih ustanova iz Prijedora te da smatra da bi svim radnicima trebalo isplatiti novčanu pomoć koja će biti manja od 500 KM.