Prijavite one koji izbjegavaju izolaciju

Gađani Srpske koji uoče komšije ili poznanike da se ne pridržavaju propisanih mjera samoizolacije treba odmah o tome da obavijeste nadležne institucije, na taj način biti spriječene mogućnost širenja virusa korona na druge ljude.

– Prema sadašnjim pravilima, kada vidite nekog ko je došao iz inostranstva i ne pridržava se pravila da mora ostati u kući, dužni ste pozvati komunalnu policiju i prijaviti slučaj – ističe sagovornik SrpskaInfo iz policije.

Prema njegovim riječima, komunalni policajci u svim gradovima i opštinama dobijaju spisak ljudi koji se trebaju nalaziti u kućnoj izolaciji i oni ih obilaze i kontrolišu.

Međutim, problem su osobe koje su na neki način uspjele preći granicu, a tada nisu poslati u izolaciju, pa slobodno šetaju ulicama i na taj način predstavljaju opasnost za sve građane.

– Upravo zbog toga, bez ustručavanja nazovite komunalnu policiju i prijavite neodgovorne pojedinice – poručili su sagovornici SrpskaInfo portala.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum takođe je nedavno pozvao sve građane da prijave neodgovorne pojedince komunalnoj policiji.

– Ukoliko ne znate kako njima da prijavite nesavjesne građane, pozivite policiju u svom gradu i prijavite te osobe, a mi ćemo dalje koordinisati u ovom slučaju – istakao je Ćulum.

I epidemilozi upozoravaju da nadležne institucije sada imaju dva cilja – prvi je da i dalje sprečavamo nove unose, a drugi da spriječimo širenje zaraze.

A u Srpskoj dodatni problem predstavlja upravo to što građani, kojima je izrečena mjera kućne izolacije, to ne poštuju, čime se povećava mogućnost širenja zaraze.

Objašnjavaju da smo sada u fazi kad sve zemlje Evrope imaju lokalizovano širenje zaraze korona virusom, zbog čega putnici koji dolaze iz tih zemalja mogu biti u riziku da donesu zarazu u Srpsku.

Podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo naredilo je izdavanje prekršajnog naloga protiv S. B. sa Sokoca kome je sanitarni inspektor izrekao mjeru kućne izolacije.

Prekršajni nalog izdat je i protiv R. I. iz Osječana, Doboj dva, kome je rješenjem sanitarne inspekcije RS određena zaštitna mjera izolacije, koje se nije pridržavao.

Uhapšen je i M. S. iz Banjaluke zbog kršenja naložene mjere nadležnog inspekcijskog organa o karantinu i samoizolaciji, a dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka izjasnio se da je riječ o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Ovo su samo neki od primjera nesavjesnog ponašanja, odnosno, kršenja mjera kućne izolacije za koje nadležni danima apeluju da su neophodne, kako bismo zaustavili širenje zaraze korona virusom.

Iz Glavnog koordinacionog tima preporučili su građanima Srpske da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera zaštite od virusa korona, te apelovali na osobe kojima su propisane mjere samozolacije da ih se striktno pridržavaju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da je, od ponedeljka do juče prijepodne, kroz karantin u Gradiški prošlo 46 osoba, te da je zdravstveno stanje 45 njih je bilo dobro.

– Osoba koja je došla iz Italije upućena je u izolaciju u bolnicu u Gradiški jer se žalila na simptome. Tamo će biti urađeni nalazi i ukoliko bude pozitivna, ide na liječenje u bolnicu kojoj pripada, a ako bude negativna ide u karantin u mjestu prebivališta. Od ostalih 45 osoba uzeti su epidemiološki podaci i uručena su im rješenja o karantinu. Oni će biti upućeni u svoje lokalne zajednice u organizovani ili kućni karantin. Juče ujutru, još tri osobe su stigle u karantin, a one su bez simptoma i stabilnog zdravstvenog stanja – pojasnio je Šeranić i dodao da su sljedeće aktivnosti usmjerene ka stavljanju u potpunu funkciju karantina u Brodu i Šamcu.

Izdato 11.847 rješenja o izolaciji

Inspektori Inspektorata RS su u protekloj sedmici izdali 11.847 rješenja o izolaciji osobama koje su ušle u BiH preko graničnih prelaza na području Srpske.

S ciljem preduzimanja mjera na suzbijanju širenja korona virusa na području RS i BiH, republički inspektori sprovode dvadesetčetvoročasovni nadzor ulaska putnika iz inostranstva na 19 graničnih prelaza.

Najveći broj putnika ušao je preko graničnih prelaza Gradiška, Brod, Rača, Karakaj, Donja Gradina, Vardište, Klobuk i Šepak.

Ostanimo kod kuće!

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopštili su da zdravlje građana najviše zavisi od njih samih, te uvažavanja instrukcija koje svi svakodnevno dobijamo.

– Najvažnija instrukcija je ne kretati se, odnosno, ostati kući i organizovati život u tom okruženju. Ako to radite, vi štite živote drugih porodica, a ako to rade drugi štite život vaše porodice. Zato još jednom apelujemo na građane da uvaže mjere smanjenog kretanja. Takođe, niko ne smije da prećuti svoj boravak u inostranstvu, jer s tom osobom u BiH možda će ući i korona virus, zbog čega će njihovi najbliži oboljeti. Nemojte odlaziti u domove zdravlja zbog straha, pozovite nadležne službe da dođu do vas, jer ako odete vaš povratak kući može biti presudan za zdravlje vaših najmilijih. Nemojte zanemariti pranje ruku, higijenu odjeće i obuće, jer možda vaše ruke nose korona virus u vaš dom. I nemojte reći da niste znali, jer zdravlje nije u rukama drugih nego u našim rukama – poručuju iz ovog ministarstva.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: