Prenatalni testovi koštaju više od 1.000 KM: Iz FZO Srpske istakli da te troškove refundiraju

06.03.2024. | 08:36

Prenatalni testovi, koštaju više od 1.000 maraka. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske usvojio je izmjene Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica (NIPT) za 2024. godinu, kojim se omogućava nadoknada troškova za NIPT, ukoliko prethodno postoji preporuka ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom, rekla je portparol Fonda zdravstvenog osirguranja, Darija Filipović Ostojić.

– Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju preciziran je rok za predaju zahtjeva za refundaciju i to od godinu dana, a zahtjev za refundaciju troškova procedure NIPT može da se podnese u roku od godinu dana od kada je urađena, odnosno plaćena ova usluga – navela je Filipović Ostojić gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

Osnovni paket NIPT, koji će se refundirati, obuhvata određivanje rizika za sljedeće poremećeja hromozoma kod fetusa: trizomija 21 (sindrom Daun), trizomija 18 (sindrom Edvards) i trizomija 13 (sindrom Patau).

– FZO Srpske će osiguranim licima nadoknaditi cijenu troškova ovog testa koji košta 700 KM, a koji je definisan Cjenovnikom Fonda – rekla je Filipović Ostojić.

Ona je dodala da je ova cijena dosta visoka i da je ona u drugim zemljama znatno niža.

– Mi smo odlučili da podstaknemo da se snize cijene testova i da trudnicama omogućimo lakše ostvarivanje prava ove zdravstvene zaštite. Ali moram napomenuti da ove testove ne refundira ni jedana država u okruženju – navela je.

Ona je naglasila da je pravo na neinvazivno prenatalno testiranje jedno od novih prava za trudnice koje je uvedeno Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

– Ovim zakonom omogućeno i da se trudnicama koje se nalaze na bolovanju zbog bolesti ili komplikacija u trudnoći plata isplaćuje u punom iznosu. Isto tako, omogućeno je da se nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj, treći postupak može obaviti u inostranstvu, ukoliko to parovi žele – rekla je portparolka Fonda.