Preminuo profesor Milorad Balaban: Bio ministar u Vladi Republike Srpske

Na banjalučkom groblju Rebrovac danas je sahranjen profesor doktor Milorad Balaban.

Preminuo je u ponedjeljak u 73. godini.

Balaban je bio dugogodišnji profesor na Fakultetu zdravstvenih nauka Panevropskog univerziteta, a od 2015. do 2017. godine obavljao je i dužnost dekana ovog fakulteta.

Doprinos zdravstvenom sistemu Balaban je dao kao specijalista higijene zdravstvene ekologije.

“Od 1980. godine radio u Domu zdravlja Banjaluka kao načelnik Higijensko-epidemiološke službe i zamjenik direktora, a od 1993. godine obavljao je dužnost direktora regionalnog Higijenskog zavoda Banjaluka (kasnije Institut za javno zdravstvo Republike Srpske)”, objavio je Panevropski univerzitet “Apeiron”.

Dužnost ministra zdravlja, rada i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Balaban je obavljao u periodu od 2001. do 2003. godine.

Milorad Balaban rođen je 14. jula 1949. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu 1976. godine, a na Medicinskom fakultetu u svom rodnom gradu 1997. godine odbranio je magistarski rad. Četiri godine kasnije na istom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju. Kao ljekar opšte medicine radio je u Domu zdravlja Skender Vakuf, gdje je u periodu od 1978-1980. godine obavljao i dužnost direktora.

Bio je član Savjeta i naučno-nastavnog vijeća Medicinskog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

 

Ostavite komentar: