Preglede obavljaju u kancelarijama: Radnici nezadovoljni, uprava tvrdi da sve je po pravilu

Dio radnika Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja RS (PIO) filijale u Banjaluci uputio je zahtjev Inspektoratu RS za hitnu intervenciju povodom sistematskih pregleda radnika koji se, kako tvrde, trebaju obaviti u kancelarijama tokom radnog vremena.

Sistematski pregledi zakazani su za sljedeću sedmicu, od 26. do 29. aprila, a ugovor je sklopljen sa firmom “Medico S centar” iz Bijeljine, koja je i ranije radila sistematske preglede radnika ovog fonda.

U dopisu koji je, kako Mondo.ba saznaje, stigao na adresu Inspektorata RS, a naslovljen je na glavnog zdravstvenog inspektora i potpisuju ga “nezadovoljni radnici”, navodi se da se “krv, urin i ginekološki pregledi obavljaju u kancelarijama koje su neuslovne za takvu vrstu pregleda”, a strahuju da bi im, posebno u uslovima pandemije virusa korona, moglo biti ugroženo zdravlje.

“Radnici se nalaze pod velikim stresom, s obzirom na to da su primorani da se skinu goli, dok se stranke nalaze u hodniku. Da li je moguće da se nijedna zdravstvena ustanova iz Banjaluke nije prijavila na tender, ukoliko je uopšte i raspisan”, stoji u dopisu.

Nezadovoljni radnici tvrde i da im se, ukoliko se ne odazovu na pregled, “prijeti težom povredom radne dužnosti”, te insistiraju da glavni zdravstveni inspektor izađe na teren, kao i da osim rukovodstva Fonda PIO RS, ispita i radnike.

U Fondu PIO RS, međutim, tvrde da se sistematski pregledi rade po svim pravilima i procedurama, te zakonskim normama.

Tihomir Joksimović, portparol ovog fonda, potvrdio je za Mondo da su pregledi radnika Filijale u Banjaluci planirani za sljedeću sedmicu.

“Ovo nije prvi put da nekoliko radnika izražava nezadovoljstvo zbog organizacije sistematskih pregleda, ali su sve ranije žalbe odbacivane u žalbenom postupku. Pregledi se ne obavljaju u kancelarijama, nego prostorijama za vještačenje, gdje dolazi na hiljade naših korisnika koji se pregledaju i vještače za invalidsku penziju. Prostorije imaju sve neophodne uslove, slavine, pločice i ostalo i ispoštovani su svi higijenski uslovi. Da li je moguće da je to dovoljno dobro za toliko naših korisnika, a nije za naše zaposlene”, poručio je Joksimović.

On je podvukao da je Fond PIO RS “velika i odgovorna firma“, te ocijenio da posljednje pritužbe nemaju nikakvog osnova.

“Uvjeravam vas da se sve obavlja ispravno, čestito i pošteno, a spremni smo i da odgovorimo na sva pitanja zdravstene inspekcije ukoliko do nje dođe”, dodao je Joksimović.

Ostavite komentar: