Predsjednik BORS-a ogorčen: Neprihvatljiva pravosudna tortura nad srpkim borcima

Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Radan Ostojić ocijenio je kao neprihvatljivo ponašanje pravosudnih institucija BiH koje, podižući lažne i neosnovane optužnice protiv nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske, dodatno narušavaju njihovo zdravlje.

Ostojić je izjavio Srni da je istinski primjer takve negativne prakse Ratko Đurković, kojeg je Sud BiH prvostepenom presudom danas oslobodio optužbe za zločin protiv čovječnosti, navodno počinjen 1992. godine kod Teočaka.

“Ratka poznajem dugo i čim je bila podignuta optužnica, bili smo potpuno ubijeđeni da ništa nije kriv. Ali, sav taj proces i maltretiranje kroz koje je godinama prolazio bio je vid torture i doveo je do narušavanja njegovog zdravlja, te toga da je sada teško bolestan”, rekao je Ostojić.

On je ponovio pitanje – da li je cilj pravosuđa BiH da sudi samo Srbima i da na tom planu podiže lažne optužnice, da bi ionako loše zdravstveno stanje bivših pripadnika Vojske Republike Srpske bilo dodatno pogoršano?

“To nema veze sa pravom i pravdom i tome se mora jednom stati u kraj, u čemu mogu pomoći institucije Republike Srpske. Mora se otvoriti rasprava o pravosuđu BiH i suđenjima za ratne zločine jer, prema nekim podacima, trenutno imamo više od 200 Srba koji su u nekoj od faza proceuiranja, a 140 je na izdržavanju kazne”, rekao je Ostojić.

Ratko Đurković oslobođen je danas optužbi da kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo na području opštine Ugljevik, kao i zato što nije preduzeo aktivnosti da počinioci ubistva četiri civila i dva ratna zarobljenika budu kažnjeni.

Đurković nije prisustvovao izricanju presude, a njegova odbrana je priložila medicinsku doumentaciju o njegovom narušenom zdravstvenom stanju.

Ostavite komentar: