Pred maturantima Srpske projekat “IT orijentacija”

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka pokrenulo je projekat „IT orijentacija” čiji je cilj promocija informaciono-komunikacionih vještina te upoznavanje maturanata Republike Srpske sa IT strukom i prednostima koje ova profesija pruža.

U okviru projekta, snimljena je emisija istoimenog naziva („IT orijentacija”), u kojoj ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, profesor sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Zoran Đurić, te direktori vodećih IT kompanija iz BiH (Majkrosoft, Orakl, Prointer, Lanako) govore o prednostima sticanja, vladanja i unapređenja informatičkih i računarskih vještina.

Emisija će maturantima biti prikazana ove sedmice, a pripremljene su i brošure, namijenjene budućim brucošima i njihovim roditeljima u kojima se, između ostalog nalazi i izvještaj republičkog Zavoda za zapošljavanje o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u Srpskoj.

„IT orijentacija” je projekat koji se realizuje u okviru programa „IT prekvalifikacija”, koji je namijenjen visokoobrazovanim nezaposlenim licima u Republici Srpskoj. Konkurs za prijavu na „IT prekvalifikaciju” otvoren je do 8. maja, a svi zainteresovani mogu se prijaviti onlajn na adresu www.icbl.ba

Cilj ove šestomjesečne obuke je osposobljavanje visoko obrazovanih mladih ljudi za rad u visoko profitabilnoj industriji, što će doprinijeti smanjenju stope nezaposleniosti mladih i razvoju IKT sektora u Republici Srpskoj.

Pored Ministarstva i Inovacionog centra Banjaluka u projektu učestvuju i republički Zavod za zapošljavanje, te JU Studentski centar „Nikola Tesla” u Banjaluci.

 

Izvor:(Vlada RS) 

Ostavite komentar: