Pred đacima osnovnih i srednjih škola deset novih udžbenika

Njemački jezik za osmi razred, čitanke i medijska komunikacija za srednje stručne i tehničke škole samo su neki od deset novih udžbenika koji će se naći pred đacima osnovnih i srednjih škola u Srpskoj u narednoj školskoj godini.

Kako su objasnili u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS, osnovce će u septembru sigurno dočekati dva nova udžbenika, a srednjoškolce osam.

– Za osnovnu školu novi je komplet njemački jezik za osmi razred, koji se sastoji od udžbenika sa CD-om i radne sveske. Na konkursu smo dobili novi rukopis udžbenika matematika za drugi razred osnovne škole koji je tražen zbog promjene nastavnog programa. Međutim, u toku je procedura odobravanja i u ovom momentu nije poznato da li će­ biti sve završeno do početka naredne školske godine – objasnili su u Zavodu. Dodali su da je radi usklađivanja sa novim nastavnim programom na zahtjev Republičkog pedagoškog zavoda RS urađena i adaptacija prve knjige.

– Ovih dana dobili smo obavještenje Ministarstva prosvjete i kulture da je kao obavezno nastavno sredstvo i dio udžbeničkog kompleta odobren biblijski atlas u nastavi pravoslavne vjeronauke u sedmom i osmom razredu osnovne škole – istakli su u Zavodu za udžbenike.

Kad su u pitanju srednje škole, iz novih čitanki na jesen će učiti učenici prvog i trećeg razreda gimnazije, kao i đaci trećeg razreda srednjih stručnih škola i četvrtog tehničkih škola.

– Gimnazijalci koji pohađaju treći i četvrti razred mogu da računaju i na novi udžbenik iz istorije. Novi udžbenik medijska komunikacija naći će se pred đacima drugog razreda srednjih stručnih i tehničkih škola, dok je marketing u turizmu namijenjen učenicima četvrtog razreda srednje škole, zanimanje turistički tehničar. Tu je i udžbenik kultura religija za prvi i drugi razred srednje škole – kazali su u Zavodu. Svi ovi udžbenici, od kojih se mnogi već mogu naći u knjižarama, su moderniji i usklađeni sa važećim nastavnim programima i sigurno će, ističu u Zavodu, značajno doprinijeti kvalitetu obrazovanja u školama za koje su namijenjeni.

Direktorica Gimnazije Banjaluka Vita Malešević istakla je da će svaki novi udžbenik, koji je urađen kako treba, doprinijeti radu i boljim rezultatima đaka.

– Kolege i ja još nismo dobili nove udžbenike namijenjene za gimnazijalce, ali ne sumnjam u njihov kvalitet. Što se tiče drugih udžbenika, neophodni su nam novi i usklađeniji za biologiju i hemiju. Profesori se često žale na propuste u starim udžbenicima koji im otežavaju rad – kazala je Maleševićeva.

Predškolci

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS su istakli da je u toku i priprema novog izdanja “Predškolska radilica”.

– Ovaj udžbenik je namijenjen učenicima koji pohađaju program pripreme u godini pred polazak u školu. Srećni smo što imamo priliku da u svom izdanju ponudimo jednu ovakvu publikaciju i nadamo se da će mališani biti zadovoljni – kazali su u Zavodu.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

 

Ostavite komentar: