Precizirana prava radnika: Potpisan novi pojedinačni kolektivni ugovor UCK-a Srpske i sindikalaca

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić i predstavnici tri sindikalne organizacije ove zdravstvene ustanove potpisali su danas, nakon 12 godina, novi pojedinačni kolektivni ugovor kojim su precizirana prava radnika.

Đajić je rekao da će uvijek biti uz zdravstvene radnike i da je novi ugovor na dobrobit i radnika i UKC-a.

“Biću uvijek na strani radnika u smislu dobrog rada, edukacije, visoke profesionalnosti i profesionalnog odnosa prema pacijentima i ustanovi u kojoj rade”, rekao je Đajić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja kolektivnog ugovora.

Predstavnik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske Željko Šukalo rekao je da se za mnoge radnike uvodi pravo za uvećanje plate.

“Pravo po tom osnovu su imali radnici u zavodima za radiologiju, patologiju, nuklearnu medicinu i na Psihijatrijskoj klinici. Od danas, i radnici laboratorije, mikrobiologije, neurologije, internističkih i hirurških grana imaće ovo pravo”, rekao je Šukalo.

On je dodao da su ugovorom definisana i prava koja se odnose na povećanje godišnjeg odmora u zavisnosti od radnog mjesta, uvećanja za rad u smjenama, naknade za rođenje djeteta ili smrt užeg člana porodice i ostala prava.

Predstavnik Udružene sindikalne organizacije Strukovnog sindikata doktora medicine i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Aleksandar Meseldžija Karamanov očekuje da ovaj akt bude smjernica njihovim kolegama u manjim mjestima da se izbore za prava koja ih sleduju.

Ostavite komentar: