Praznični paketi za mališane oboljele od malignih bolesti

Povodom vaskršnjih praznika, predstavnici kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića uručili su prigodne praznične pakete mališanima oboljelim od malignih bolesti i djeci bez adekvatanog roditeljskog staranja, objavljeno je na Internet stranici Vlade Srpske.

Uoči Vakrsa, mališane u tzv. Roditeljskoj kući kod UKC-a i Dnevnom centru u Lazarevu obradovali su prigodni paketi, kojim je predsjednik Vlade, kako je poručio, želio bar na trenutak da im ublaži teške trenutke sa kojim se suočavaju.

– Sva naša djeca, a pogotovo ona koja prolaze kroz teške trenutke, zaslužuju posebnu pažnju cjelokupnog društva, a ovim poklonima željeli smo da im izmamimo osmijehe na licu i da vide da nisu usamljeni u svojoj borbi – poručio je Višković.

Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Iskra”, zahvalila se na uručenim poklonima, te istakla da je ovo mali, ali hvale vrijedan gest.

– Ovoj djeci, koja prolaze kroz jako teške trenutke, potrebna je svaka vrsta podrške, a pokloni su uvijek dobar put do njihovih srca – kazala je ona i dodala da je, od osnivanja do danas, kroz Roditeljsku kuću prošlo više od 120 djece koja su se liječila od malignih bolesti na UKC-u.

Poklonima su se obradovali i štićenici Dnevnog centru za djecu u riziku u Lazarevu, u kojem svakodnevnu psihološku i svaku drugu vrstu pomoći dobija na desetine mališana.

Socijalni radnik Boris Makarić naglasio je da ovaj centar, od 2011. godine do danas, pružio pomoć za više od 1.200 djece sa raznim teškoćama u životu.

– Trenutno, pružamo pomoć za 48 djece, koja prolaze kroz razne teškoće, od traumatičnih razvoda njihovih roditelja do žrtava porodičnog nasilja. Zbog trauma sa kojim se suočavaju, potrebna im je svaka vrsta podrške, od psihološke pa ovakvih, lijepih događaja, koji ih podsjećaju da nisu sami – rekao je Makarić.

Uručenjem ovih poklona, nastavljene su aktivnosti predsjednika Vlade kojim se nastoji pružiti pomoć ugroženoj djeci i svima kojima je pomoć potrebna, navodi se na Internet stranici Vlade Srpske.

U nastojanju da se olakša život brojnim mališanima, od početka godine do danas, predsjednik Vlade odobrio je novčanu pomoć za liječenje oboljele djece u iznosu od 91.700 KM, dok su porodice u teškoj materijalnoj situaciji podržane sa 52.500 KM.

 

 

Ostavite komentar: