Pravoslavci danas slave sveca čiji grob je davao iscjeljenja od svih bolesti

Sveti Lup je živio u vrijeme cara Avrelijana i bio je rob nekog gospodara, ali slobodan u Hristu Gospodu, u koga je vjerovao.

Ispunio se božanskom revnošću i porazbijao je jelinske idole, a druge je pobacao u morske dubine. Vidjevši to, neznabošci i idolopoklonici su se strahovito razjarili, pa su sa isukanim mačevima poletili na Lupa, da ga isjeku na komade.

Izbezumili su se i počeli da sjeku jedan drugog. Sveti Lup je stajao usred njih i pun vjere, mudrosti i blagodati Božje propovjedao im Božju riječ. Pored svih napora neznabošci nisu mogli da ga uhvate, jer ih je sprečavala Hristova sila koja im nije dopuštala ni da mu se približe.

Zato su neznabošci, stajući daleko od svetog Lupa, zategli svoje lukove i počeli da puštaju strijele na njega. Umjesto ka svetom Lupu strijelama su ranjavali jedni druge. Sveti Lup je stajao između njih kao nišan za streljanje i ne samo da nije bio ustrijeljen, nego nije bio ni ranjen.

Pošto još nije bio kršten, ali je žudio za svetim krštenjem, da ne bi nekršten umro od ruku mučitelja pomolio se Bogu i odmah se sa neba izlila voda na njega. Na taj način sveti Hristov mučenik je primio krštenje, a neznabošci su to posmatrali i čudili su se.

Poslije toga sveti Lup je dobrovoljno predao sebe, kao bezazleno jagnje, u ruke neznabošcima, a oni su ga odveli Igemonu. Igemon je prvo pokušao da ga nagovori da odstupi od Gospoda i da se pokloni idolima, ali pošto nije uspio u tome, Igemon je naredio da ga biju motkama. Pošto ni na taj način nije uspio da savlada nepobjedivog Hristovog vojnika, osudio ga je na smrt posjecanjem mačem.

Tako je završio svoj život sveti mučenik Lup priklonivši svoju glavu pod mač. Vjernici su ga kasnije časno sahranili.

Njegov grob je davao iscjeljenja od svih bolesti i neduga, njegovim svetim molitvama, a blagošću Gospoda, prenosi Alo.

Ostavite komentar: