Pravljene prema crtežima osnovaca: Za 32. rođendan Srpske isto toliki broj torti FOTO

09.01.2024. | 13:53

Izlaganjem i degustacijom 32 torte sa motivima Republike Srpske, pravljene prema crtežima osnovaca, koje su izradili privrednici sa područja grada Istočno Sarajevo i iz opštine Istočno Novo Sarajevo, obilježen je 32. rođendan Republike Srpske.

Gradonačenik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što se Gradska uprava, na inicijativu načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića, pridružila obilježavanju Dana Republike Srpske, ističući da je aktivnost realizovana u okviru manifestacije “32 godine slatke samostalnosti” nešto što je specifično i originalno u cijeloj Republici Srpskoj.

“Počevši od razvijanja najduže zastave i svega što je rađeno u prethodne 32 godine u ovoj lokalnoj zajednici, pokazali smo da lokalna i gradska vlast funkcionišu zajedno i predstavljaju jedan organizam, ne samo opština Istočno Novo Sarajevo već i ostalih pet opština u sastavu grada”, rekao je Ćosić.

On je izrazio zadovoljstvo što su u manifestaciji učestvovala djeca i građani iz svih šest gradskih opština, pokazujući Republiku Srpsku na najbolji mogući način.

“Ovdje u Srpskom Sarajevu stvorena je Republika Srpska i ovdje je više od 4.000 boraca položilo živote, a ne znamo ni sami koliko je bilo ranjenih. Ovdje je bilo najveće stradanje i ovo mjesto zaslužuje da slavi Republiku Srpsku, a Republika treba da slavi ovo mjesto kao uspomenu na ljude koji su za nju položili živote”, rekao je Ćosić.

On je naglasio da, kao uspomenu na pripadnike Vojske Republike Srpske, gradska i opština vlast imaju obavezu da mlađim generacijama prenesu sve ono što je Srpska i kult žrtve i stradanja za Republiku Srpsku.

“Ne želimo ni na koji način da šaljemo bilo kakve loše poruke i neprijateljstva. Odavde idu samo poruke ljubavi i upravo zato su učenici naših osnovnih škola i nacrtali crteže, a privrednici se odazvali, čime smo pokazali da funkcioniše sektor obrazovanja, privrede, a da opštinska vlast radi zajedno sa gradskom vlašću u korist svojih stanovnika”, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, na Dan Republike ne treba ništa lažno prikazivati, ali treba naglasiti da pred Republikom Srpskom stoji još mnogo izazova i mnoge nepravde da se isprave.

“Trideset dvije godine su dovoljan period da može da se kaže da je zaista mnogo toga urađeno u Republici Srpskoj i da, istovremeno, nikada ne zaboravimo žrtvu koju je dalo 23.000 boraca i 7.000 civila koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić izjavio je novinarima da se u ovoj lokalnoj zajednici sa ponosom obilježava najznačajniji Dan Republike Srpske – 9. januar i 32. rođendan Srpske.

On je podsjetio da se posljednjih godina Istočno Novo Sarajevo nametnulo kao lokalna zajednica koja na najoriginaliji način proslavlja Dan Republike, navodeći kao primjer razvijanje najduže zastave i parade.

“Ove godine smo došli na ideju da na najslađi način proslavimo Dan Republike Srpske i to 32 torte za 32. rođendan Republike Srpske i angažovali smo odnovce iz svih opština sa područja grada po čijim su crtežima i zamislima vrijedni privrednici i ustanove sa područja grada Istočno Sarajevo napravili torte koje su izložene kako bi svi zajedno zasladili i proslavili Dan Republike”, rekao je Katić.

On je napomenuo da se ovom manifestacijom svima šalje poruka o važnosti današnjeg dana i Republike Srpske.

“Najbitnije je istaći da su dio organizacije proslave Dana Republike učenici osnovnih škola. Kada od malih nogu djeca gaje ljubav prema Republici Srpskoj to pokazuje da će Srpska biti vječna i trajna”, rekao je Katić i izrazio uvjerenje da će današnja djeca budućim pokoljenjima da prenesu ljubav prema Srpskoj.

Čestitajući Dan Republike, Katić je poželio da ljubav svakog građanina prema Republici Srpskoj traje vječno.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je da se u ovo vrijeme devalvacije demokratije u svijetu Republika Srpska suočava sa napadima na nju, te da se po svaku cijenu moraju sačuvati nadležnosti Srpske i vratiti one koje su joj nepravedno otete.

“Najveću zahvalnost dugujemo poslanicima i predsjedniku /Radovanu/Karadžiću koji su imali viziju i smogli snage da 1992. godine formiraju Republiku Srpsku i da spase srpski narod u BiH”, naglasio je Tuševljak.

On je napomenuo da će borci Vojske Republike Srpske ostati uz svoje rukovodstvo i uz svoju Republiku.

“Tako će ostati do kraja i nadamo se da će se Dan Republike Srpske vječno slaviti”, rekao je Tuševljak.

Helena Jovančić iz restorana “Toplik” koji je napravio jednu od torti za Dan Republike istakla je da se ovaj restoran rado odazvao pozivu da učestvuje u današnjoj manifestaciji, navodeći da su sa zadovoljstvom pripremili tortu po uzoru na crteže najmlađih stanovnika Istočnog Sarajeva.

Današnja manifestacija održana je u dvorani na Trgu Srbije koja je bila prepuna građana koji su došli da degustiraju torte napravljene za rođendan Republike Srpske.