Poznati ocjenjivač rakije: Mrkonjićka šljivovica izvrsnog ukusa i kvaliteta

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ninoslav Nikićević, jedan od najpoznatijih ocjenjivača ljute rakije, rekao je da na području opštine Mrkonjić Grad dominira rakija šljivovica koja je izvrsnog kvaliteta i ukusa.

Nikićević će danas, sa profesorima Nerminom Spaho iz Sarajeva i Davorkom Đukić Ratković iz Trebinja, u Mrkonjić Gradu ocijenio 93 uzorka rakije, kao i šest uzorka vina, a rezultati će biti saopšteni u subotu, 20. novembra, na 9. Aranđelovdanskom vašaru.

“Kvalitet voćnih rakija, izuzev dunje, rapidno raste u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a naročito u Srbiji i Republici Srpskoj”, rekao je novinarima Nikićević, koji 16 godina dolazi da ocjenjuje rakiju u Mrkonjić Gradu.

Direktor Agencije za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad Goran Todorović istakao je da se ove godine održava deveti po redu Aranđelovdanski vašar, koji sadrži nekoliko važnih događaja.

“Očekujemo da na vašaru bude oko 50 izlagača, a cilj manifestacije je promocija naše kulture, tradicije, običaja i proizvoda naših malih proizvođača”, naveo je Todorović.

On je dodao da će Aranđelovdanski vašar ove godine, osim edukativnog i izložbenog, imati i humanitarni karakter.

“Udruženja žena su se dogovorila da svoje proizvode prodaju, a sav novac od toga će ići za liječenje naše sugrađanke Ružice Kokeza” , objasnio je Todorović.

Sajam poljoprivrednih proizvoda – “9. Aranđelovdanski vašar u Mrkonjić Gradu” počeo je juče stručnim predavanjima za proizvođače povrća, a završava se u subotu, 20. novembra, kada će osim festivala domaće rakije, biti održani i Etno-festival “Jabuka” i Dani meda.

Ostavite komentar: