Pozitivan primjer u Srpskoj: U ovom gradu više nema liste čekanja, a vrtić je najjeftiji

04.06.2024. | 18:19

Direktor Dječije ustanove “Radost” iz Šamac Radmila Mitrović izjavila je Srni da je rekonstrukcijom i dogradnjom obdaništa proširen kapacitet sa 100 na 180 mjesta, a da trenutno u ovoj ustanovi boravi 135 djece raspoređenih u šest vaspitnih grupa.

Mitrovićeva je pojasnila da su nakon proširenja i dogradnje primili 35 djece u dvije jasličke grupe koja su bila na listi čekanja.

Ona je rekla da su roditelji ostale djece sa liste čekanja izrazili želju da mališane upišu u septembru, kada počne nova školska godina, te dodala da će krajem juna biti raspisan konkurs za upis.

“Prioritet pri upisu imaće djece čija su oba roditelja zaposlena, zatim roditelji djece koji su lica sa invaliditetom, samohrani roditelji iz porodica sa troje i više djece iz porodica koji su korisnici određenih prava u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti”, pojasnila je Mitrovićeva.

Prema njenim riječima, u organizacionoj jedinici obdaništa u Obudovcu je smješteno 50 djece.

Mitrovićeva je navela da su cijene u obdaništu u Šamcu i Obudovcu najmanje u Republici Srpskoj, te da se nisu mijenjale.

“Cijena boravka u obdaništu za jedno dijete je 150 KM, za drugo taj iznos se umanjuje za 25 odsto ili 112,50 KM, dok se za treće dijete naknada ne plaća, pod uslovom da sve troje djece borave u obdaništu. Za četvrto, peto dijete, bez obzira na uzrast, boravak je besplatan”, poajsnila je Mitrovićeva.