Požar u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Stocu

Novi požar aktivirao se u opštini Jablanica, u mjesnoj zajednici Slatina, u pravcu Prozora. Vatrogasci su na terenu i prate kretanje vatre. Tokom jučerašnjeg dana se ponovo aktivirao i požar iznad Donje Jablanice, a vatrogasci i građani se već deseti dan bore sa vatrom.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović pojašnjava da ujutru sve bude mirno, ali da tokom dana podivlja. Problem je i vjetar koji odnese vatru u neočekivanom smjeru, a sa gašenjem se i građani i vatrogasci bore već danima.

“Kad to počne da divlja, ljudi skaču po šumi i bore se s jednog mjesta na drugo”, rekao je on.

Helikopterski servis Republike Srpske pomaže u gašenju požara, ali nedovoljno s obzirom na to da mogu imati samo 12 preleta.

Vatra gori na nepristupačnom terenu i potrebno je djelovanje iz zraka, poručuju iz Civilne zaštite.

Ponovno se aktivirao i požar na Čabulji, lokalitet Bogodola.

Na terenu su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Mostar, priopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Požar na području Zvekuše u konjičkoj opštini takođe je aktivan, a na gašenju požara angažovani su vatrogasci Vatrogasne jedinice Konjic, radnici šumarstva Prenj Konjic i mještani.

U 12:30 sati došlo je do izbijanja požaru u selu Stojkovićima, upućena je vatrogasna ekipa na teren i radi se na gašenju požara, prenosi “N1”.

U opština Stolac aktivan je požar na području Derana. Gori trava, visoko i nisko rastinje, a zbog nepristupačnosti terena onemogućeno je gašenje s kopna. Vatrogasci su na terenu i koliko je moguće kontrolišu požarište.

 

 

Ostavite komentar: