Povoljni uslovi za vožnju, frekvencija vozila slabijeg intenziteta

Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po pretežno suvom kolovozu, a frekvencija vozila je slabijeg intenziteta, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Ponegdje u kotlinama i uz riječne tokove smanjena je vidljivost zbog jutarnje magle.

Vozačima se savjetuje i oprez zbog odrona, posebno na putnom pravcu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje se putnička vozila kreću otežano, a za teretna vozila saobraćaj je potpuno obustavljen.

Vangabaritni prevoz kreće se dionicama puteva Ledenice-Crkvina-Modriča-Johovac-auto-put-Prnjavor, Stanić Rijeka-Doboj-Derventa-granični prelaz Brod, Blaževac-Obudovac i Stanić Rijeka-Karuše. Vozačima se skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Usporeno se vozi na putevima na kojima se izvode radovi, poput obilaznice oko Bijeljine gdje se saobraćaj odvija naizmjenično, zatim Crkvina-Modriča, Kozarac-Lamovita, na ulazu u Doboj iz pravca Rudanke, Klašnice-Gornja Vijaka, od Modriče prema Doboju, te na području Kotor Varoša.

Saobraćaj je obustavljen na dionici magistralnog puta Lamovita-Ivanjska i preusmjeren na alternativne pravce.

Izmjene u saobraćaju aktuelne su i na regionalnim putnim pravcima Jezero-Šipovo, Tedin Han-Križ na granici sa FBiH, Stari Majdan-Lamovita, Mrakovica-Podgradci, Čajniče-Miljeno u mjestu Luke i Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH se zbog radova na auto-putu u zoni petlje Podlugovi jedan u oba smjera saobraća voznom trakom, dok su preticajne trake zatvorene za saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Od 23.00 do 4.30 časova saobraćaj se kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija /Simin Han-Caparde/ saobraćaj se od 22.00 do 6.00 časova obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila iznad 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar /obilaznica oko Širokog Brijega/, Stolac-Hutovo /mjesto Cerovica/, Posušje-Tomislavgrad /naselje Čitluk/ i Banovići-Ribnica /na izlazu iz Banovića/.

Kada je riječ o graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazu Metaljka na putu Čajniče-Pljevlja moguć je prelazak granice u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

 

 

Ostavite komentar: