Potvrđena optužnica protiv Milana Miličevića

Osnovni sud u Tesliću potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Doboj protiv načelnika Teslića Milana Miličevića.

Tužilaštvo ga tereti da je zloupotrebom položaja oštetio opštinu za oko 60.000 KM.

Miličević optužbe negira i tvrdi da je sve radio po zakonu.

Optužnica Miličevića tereti za zloupotrebe tokom realizacije projekta proširenja vodovodne mreže i pročišćavanja voda u Tesliću.

Na tenderu je izabrana najbolja ponuda firme iz Prijedora, ali se ona povukla iz posla. U optužnici se navodi da je načelnik Teslića sve to znao ali da nije aktivirao već je vratio bankarsku garanciju od 60.000 maraka, čime je umjesto u budžet opštine taj novac otišao preduzeću iz Prijedora.

– Nikakav novac u principu nije ni postojao, bankovna garancija se vraća onom ko je ponuđač jer Prijedor putevi su odustali tokom procedure javne nabavke. Dakle, nisu ni izabrani za izvođača, to je sad stvar sudskog procesa. Јa sam spreman da pružim materijalne dokaze na sudu – kaže Miličević.

Miličević tvrdi da je radio po zakonu i pravilnicima Vlade Republike Srpske, koji definišu postupanje sa bankarskom garancijom kada su u pitanju sredstva iz EU, kao što je u ovom slučaju.

Međutim, na nepravilnosti je ukazao revizorski izvještaj iz 2015, a politički protivnici sve su prijavili tužilaštvu.

– Sve dalje je u nadležnosti institucija tako da ja odluke suda i tužilaštva ne bih komentarisao. Ali evo, to je sve bilo iz revizorskog izvještaja gdje su revizori uočili te nepravilnosti – istakao je SNSD-ov Dragan Bogdanić.

Zbog odustajanja prvog ponuđača na tenderu Opština Teslić bila je primorana da zaključi ugovor sa drugim najpovoljnijim ponuđačem.

Ta ponuda, međutim, bila je skuplja za više od 570 hiljada maraka.

– U ovom trenutku je bitno da je SO oštećena za taj iznos. A kome je taj novac otišao? Dakle, oni su trebali, ako su odustali, da snose određene posljedice a posljedica je bila da tih 60 hiljada ide SO Teslić, što se na kraju nije desilo

Miličević tvrdi da budžetu opštine Teslić nije nanesena nikakva šteta, već da je riječ o političkom pritisku pred predstojeće lokalne izbore

To će, kaže, dokazati na sudu jer je Osnovni sud u Tesliću potvrdio optužnicu Tužilaštva u Doboju.

 

Izvor.(RTRS)Ostavite komentar: