Posljedica rekordnog iseljavanje: Moguć nedostatak medicinskih sestara/tehničara u BiH

12.05.2022. | 16:17

Bosna i Hercegovina mogla bi da se suoči sa nedostatkom medicinskih sestara i tehničara zbog iseljavanja koje je u prošloj godini dostiglo rekordan nivo, pokazuje istraživanje Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

“Neophodno je brzo reagovati da bi se trend iseljavanja zdravstvenih profesionalaca zaustavio”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH), povodom 12. maja – Međunarodnog dana medicinskih sestara/tehničara.

Iz Zavoda su naveli da je talas iseljavanja zdravstvenih profesionalaca, najviše medicinskih sestara/tehničara, podstaknut nebrigom vlasti i organizacijom zdravstvenog sistema,

Sa druge strane, dodaju, u cijeloj EU raste potražnja za zdravstvenim profesionalcima, razvijene zemlje ih privlače nudeći im bolje uslove rada, mogućnost napredovanja u karijeri, kao i bolji životni standard.

“Sada je pravo vrijeme da se sistemski aktiviraju svi resori vezani za zdravstvo s ciljem stvaranja pozitivnog i motivišućeg okruženja za medicinske sestre/tehničare”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Kako dodaju, u ukupnom broju zaposlenih zdravstvenih profesionalaca u javnim ustanovama FBiH za 2020. godinu medicinske sestre/tehničari čine skoro polovinu – 9.199 ili 46 odsto, kao i da je njihov broj na 100.000 stanovnika iznosio 421, upola manje od prosjeka EU koji iznosi 840.

“Ulaganjem u sestrinstvo i poštovanjem prava medicinskih sestara/tehničara, njihovim uključivanjem u donošenje odluka važnih za zdravstvo možemo stvoriti jaču i zadovoljniju radnu snagu koja je spremna odgovoriti na sve izazove i rastuće potrebe stanovništva”, smatraju u federalnom Zavodu za javno zdravstvo.