Poruka patrijarha Porfirija: Otvoriti vrata djeci koja dolaze da pohađaju vjersku nastavu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije na prijemu u Hramu Svetog Save, povodom 20 godina od vraćanja vjeronauke u škole u Srbiji, pozvao je da se roditelji i djeca ne sprečavaju ukoliko imaju potrebu za vjerskom nastavom.

U pozdravnoj besjedi, tokom svečanog prijema u Hramu Svetog Save za direktore osnovnih i srednjih škola u Beogradu, patrijarh je rekao da, bez namjere da bilo kome šta nameće, moli da se “otvore vrata za djecu koja dolaze da pohađaju vjersku nastavu”.

Patrijarh Porfirije je napomenuo da se skoro svi ciljevi u Zakonu o obrazovanju koji se sažimaju kroz razne predmete rekapituliraju u vjerskoj nastavi, a to su sticanje znanja, čuvanje i razvijanje identiteta, razvijanje etosa, etike moralnog kvaliteta među mlađim naraštajima u školama, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

On je rekao da znanje samo po sebi još ništa ne znači i da može da bude upotrijebljeno i na dobro, ali i kao izvor destrukcije, te kao primjer naveo korišćenje nuklearne energije, koja može biti korišćena na dobro ljudskog roda, posebno u vremenu energetske krize, ali i zloupotrijebljena.

Patrijarh je poručio prosvjetnim radnicima da, sa predstavljanjem informacija iz pojedinih naučnih oblasti, treba da se trude da razvijaju vrlinu kod djece kako bi ta znanja mogla da budu kreativna za njih, da ih izgrađuju, da budu dobra po njih, a onda samim tim i za zajednicu u kojoj žive.

“Naravno, sve biva mnogo jednostavnije i lakše kada se trudimo da sami budemo primer i znanja i vrline, a to ne može ako jedni druge gledamo mrkim pogledom, ako jedni druge doživljavamo kao smetnju u svom životu”, istakao je srpski patrijarh.

On je poručio da je obrazovanje najvažnije polje, a da je najveća investicija i dar koji roditelji mogu da poklone svojoj djeci – njihova međusobna ljubav.

Patrijarh Porfirije je pozvao da se u školskim kolektivima grade istinski i pravi kolegijalni odnosi, međusobno razumijevanje i podrška, jer su to sve epiteti i odrazi ljubavi.

“Ako je tako onda će ono što treba da bude preneto kao formalno znanje deci uroditi mnogo mnogo većim plodovima. Onda će to biti Bogom blagosloveno”, istakao je patrijarh Porfirije.

On je još jednom ukazao da od uvođenja vjerske nastave postoji određena manjkavost, koja se tiče statusa vjeroučitelja u školama, te dodao da su započeti razgovori sa resornim ministarstvom da status vjeroučitelja bude bude isti kao i status svih drugih nastavnika i učitelja.

Patrijarh Porfirije je ocijenio da su vjeroučitelji od početka do danas na neki način diskriminisani.

“Možda ne postoji nijedna druga profesija u našem društvu koja trpi tu vrstu diskriminacije”, rekao je patrijarh, izrazivši nadu da će uskoro ovaj problem biti riješen.

Patrijarh Porfirije je uručio zahvalnice direktorima i vjeroučiteljima za njihov poseban doprinos u razvoju vjerske nastave u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, te poželio srećne Božićne praznike i novu 2022. godinu prosvjetnim radnicima i njihovim porodicama.

Prijemu je prisustvovao i ministar prosvjete Srbije Branko Ružić.

Ostavite komentar: